Schůzka Lavrova s odpůrci Asada: Podle Ruska má Damašek začít jednat s opozicí

Na setkání ministrů zahraničí USA, Ruska, Saúdské Arábie a Turecka zazněly návrhy politického řešení syrské krize, které by mohly situaci v zemi změnit. Po jednání to řekl šéf americké diplomacie John Kerry. Podle jeho ruského protějšku Sergeje Lavrova by Damašek měl začít mluvit s opozicí. Významnou roli v řešení konfliktu by podle něj mohl sehrát Egypt a Írán.

Šéf Kremlu Vladimir Putin už ve čtvrtek prohlásil, že syrský režim je připraven spolupracovat s některými povstaleckými skupinami, které rovněž bojují proti Islámskému státu (IS). Tato myšlenka prý vzešla z nedávného moskevského jednání se syrským prezidentem Bašárem Asadem, jehož Kreml považuje za spojence.

Podle Lavrova by mohl pomoci Írán a Egypt

Lavrov nyní na ministerské schůzce s odpůrci Asadova režimu vyzval k zintenzivnění úsilí, jež by vedlo k politickému řešení občanské války. „To předpokládá začátek jednání mezi představiteli syrské vlády a širokého spektra syrské opozice, jak doma, tak i v zahraničí - s podporou vnějších hráčů,“ konstatoval ministr, který ale neuvedl, o jaké opoziční skupiny by mělo jít.

Lavrov na schůzce požadoval, aby jednání do budoucna probíhalo ve více reprezentativní podobě – zvlášť za účasti Teheránu a Káhiry.

John Kerry a Sergej Lavrov
Zdroj: ČTK/AP/Carlo Allegri

Kerry označil setkání ministrů za produktivní

Kerry považuje jednání ministrů za pozitivní krok. Rusko a USA se podle něj shodují, že výsledkem jednání má být dohoda o „sjednocené, sekulární a pluralistické Sýrii, kterou bude řídit vláda vybraná jejími občany“.

„Jsem přesvědčen, že dnešní setkání bylo konstruktivní a produktivní,“ sdělil šéf americké diplomacie novinářům po schůzce ve Vídni. Další by se měla odehrát už 30. října.

Všechny země, ať už podporují tu nebo onu skupinu, souhlasí s tím, že je třeba jednat o míru. Existuje však překážka, která rychlému postupu tímto směrem brání. Jde o Asada, Bašára Asada.
John Kerry
americký ministr zahraničí
Řešení syrské krize brzdí otázka Asadova osudu (zdroj: ČT24)

Moskva pokračuje v náletech na „teroristy“

Rusko zasahuje do bojů v Sýrii od konce září. Podle vyjádření Kremlu cílí ruské nálety na teroristické skupiny, Západ ale tvrdí, že Moskva míří také na umírněnou opozici.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova vedly letecké údery arabské koalice vedené USA pouze k tomu, že IS ovládl dvě třetiny země. Nyní prý Asadova armáda s pomocí Rusů zaznamenala úspěchy v boji proti povstalcům.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Sýrii se bojuje pátým rokem a o život při tom přišlo 250 tisíc lidí. Útěk milionů Syřanů výrazně ovlivnil současnou uprchlickou krizi v Evropě.