Atentáty v Ankaře: Stopy vedou k IS a kurdským povstalcům, oznámil premiér

Za sobotními bombovými útoky v Ankaře, při nichž zemřelo 97 lidí, mohli stát radikálové z Islámského státu (IS) i kurdští povstalci, oznámil turecký premiér Ahmet Davutoglu s odkazem na probíhající vyšetřování. Ankara podle něj nebude tolerovat vojenskou podporu kurdských bojovníků. Hodlá si proto předvolat amerického a ruského velvyslance. Obě země pomáhají Straně syrských Kurdů (PYD).

Jedním ze sebevražedných atentátníků byl podle turecké policie Yunus Emre Alagoz, jehož mladší bratr zabil v červenci při podobném útoku ve městě Suruc 33 lidí. Tento atentát byl připsán IS - ten ale nikdy nepřiznal, že by ho zorganizoval. Druhý útočník byl identifikován jako Omer Deniz Dundar.

Podle tureckých zpráv byli oba muži na seznamu 21 osob, u nichž se očekávalo, že by se mohli stát sebevražednými útočníky, píše Telegraph. Turecká policie mezitím zadržela dva lidi, kteří poslali na Twitter zprávy naznačující přítomnost bomby v Ankaře těsně před masakrem. Podle úřadů mají oba vazbu na separatisty z Kurdské strany pracujících (PKK).

Turecký premiér: Podezřelí z atentátů v Ankaře strávili měsíce v Sýrii

„Vyšetřujeme dvě teroristické organizace – Islámský stát a PKK (Strana kurdských pracujících), protože máme důkazy týkajícíc se sebevražedných atentátníků, kteří mají vazby na IS, ale také na skupiny spojené s PKK,“ konstatoval Davutoglu v rozhovoru pro Reuters. Turecko má právo bránit se v souvislosti s riziky, které se objevily v Sýrii poté, co začalo v zemi zasahovat Rusko, zdůraznil premiér.

Turecká armáda v současné době pokračuje v ofenzivě proti kurdským separatistům ze zakázané PKK navzdory jednostrannému příměří, které kurdští povstalci vyhlásili v sobotu kvůli blížícím se parlamentním volbám.

Dva sebevražedné atentáty cílily na shromáždění pro-kurdských aktivistů a občanských skupin. Opozice vládu odsoudila, že nedokázala nejhoršímu teroristickému útoku v novodobé historii Turecka zabránit. Někteří dokonce hovoří o spoluvině kabinetu.

Kurdové protestují proti vládě
Zdroj: ČTK/Newzulu/MASSIMILIANO FERRARO

Turecké ministerstvo vnitra zareagovalo tím, že dočasně zbavilo funkce šéfy policie, ale i zpravodajských a bezpečnostních služeb. Podle prohlášení resortu by tento krok měl napomoci „zdravému vyšetřování ohavného teroristického útoku“.

Oznámení přišlo jen pár hodin poté, co turecký prezident připustil, že došlo k selhání zpravodajských služeb.

Strany ruší předvolební mítinky

Předčasné volby do parlamentu čekají Turky za necelé tři týdny. Turecko kvůli atentátům výrazně posílilo bezpečnost, podle ministra vnitra ale k odložení nebo zrušení hlasování nedojde.

Prokurdská Lidová demokratická strana (HDP) mezitím zvažuje, že kvůli obavám o bezpečnost zruší všechny předvolební mítinky až do data voleb 1. listopadu. Nejsilnější turecká Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) prozatím zrušila předvolební shromáždění do pátku 16. října.