Putin s Obamou v New Yorku: Mluvit mají o Ukrajině a vojenských aktivitách Ruska v Sýrii

Schůzka Putin-Obama v New Yorku potvrzena (zdroj: ČT24)

Kreml potvrdil pondělní schůzku ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho americkým protějškem Barackem Obamou. Prezidenti vystoupí příští týden v New Yorku na Valném shromáždění OSN. Řeč padne hlavně na Ukrajinu a vojenské aktivity Ruska v Sýrii. Podle poradkyně syrského prezidenta existuje mezi USA a Ruskem tichá dohoda a řešení konfliktu se blíží.

„Vzhledem k situaci na Ukrajině a v Sýrii, navzdory našim hlubokým rozdílům v názorech, se prezident (Obama) domnívá, že by bylo nezodpovědné nepokusit se zjistit, zda nemůžeme s Rusy dosáhnout pokroku prostřednictvím angažování se na nejvyšší úrovni,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný americký vládní činitel. Schůzka se podle něj uskuteční na žádost Putina.

Podle Celeste Wallanderovové z prezidentské Rady národní bezpečnosti (NSC) se Obama pokusí zjistit, jak chce Moskva postupovat proti Islámskému státu a jaké jsou cíle její vojenské přítomnosti v Sýrii. „Mluví se o tom hodně, ale teď je čas na to, aby Rusko vneslo do záležitosti jasno a přesně řeklo, jak chce konstruktivně přispět do úsilí mnohonárodní koalice,“ řekla Wallanderová.

Šéf Bílého domu se prý chce zasadit o stažení ruských vojáků z Donbasu

Obama bude podle ní rovněž přesvědčovat Putina, aby Rusko stáhlo do konce roku své vojáky z východu Ukrajiny. Potvrdil to i šéf americké diplomacie John Kerry po schůzce s ukrajinským ministrem obrany Stepanem Poltorakem. Ten tvrdí, že Rusko stále má vojáky na východě země. „Slyšeli jste o tom, že Rusko už nemá žádné jednotky v Doněcku a Luhansku, ale jasné to bude až ve chvíli, kdy uvidíme, že nikdo nestřílí na naše vojáky,“ konstatoval šéf ukrajinské diplomacie.

Až bude prezident Obama jednat s prezidentem Putinem, tématem číslo jedna bude Ukrajina. A Obama opět využije příležitost k tomu, aby zdůraznil Putinovi nutnost, aby Rusko dodržovalo závazky z minských dohod.
Josh Earnest
mluvčí Bílého domu

Rusko v poslední době zesílilo svou podporu režimu prezidenta Bašára Asada, který válčí jak s umírněnými povstalci, tak i s radikály. Rusové v současné době staví u syrského přístavu Latákíja nové vojenské základny. Damašek také z Ruska dostává nové zbraně – stíhačky, bezpilotní letouny, tanky i vrtulníky, které rovnou nasazuje do boje.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24

Moskva se prý chystá zaútočit i bez spolupráce s Washingtonem

Stále větší aktivita Ruska v Sýrii zneklidňuje Spojené státy. Moskva ale tvrdí, že chce pomoci chránit Sýrii a zabránit zhoršení situace v celém regionu. „V médiích je velice mnoho spekulací a drtivá většina z nich nemá nic společného s realitou. Komentovat to by bylo hloupé a kontraproduktivní,“ konstatoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ohledně údajné ruské ochoty podniknout nálety na pozice Islámského státu v Sýrii i bez koordinace s Washingtonem.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov už téměř před dvěma týdny vybídl ke koordinaci mezi ruskými a americkými vojáky, aby nedošlo k „nezamýšleným incidentům“ kvůli Sýrii, kde potvrdil přítomnost ruských vojáků.

Sergej Lavrov
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Washington ale prý ještě konkrétní ruské návrhy ke spolupráci nedostal – navíc nechce do společných plánů zapojit Asadovy síly. „Současná americká administrativa chce najít řešení krize. Existuje tichá dohoda mezi USA a Ruskem, jak situaci vyřešit,“ prohlásila Asadova poradkyně Busajna Šaabanová. „Mezinárodní atmosféra směřuje k uvolnění a k řešení syrské krize,“ dodala.

Pro zapojení Asada do řešení krize je nově i Německo či Turecko

„Je třeba mluvit s mnoha aktéry a k nim patří i Asad,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová na mimořádném summitu EU v Bruselu, který se zabýval uprchlickou krizí. Dalšími hráči, se kterými bude nutné jednat, jsou podle ní Írán a Saúdská Arábie.

Zahájení rozhovorů s Asadem podpořila i rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová, podle níž nemůže být syrský prezident součástí řešení, ale může hrát důležitou roli na cestě k němu. Své odmítavé stanovisko k Damašku zmírnilo také Turecko. Podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana by Asad mohl hrát roli v přechodném období při řešení krize.

  • Putinova cesta do newyorského sídla OSN byla avizovaná dlouho předem.
  • Šéf Kremlu má na zasedání Valného shromáždění promluvit příští týden v pondělí a plánováno je setkání s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem.
  • Putin nebyl v USA osm let. S Obamou se naposledy letmo setkal v Číně loni v listopadu. Od té doby spolu hovořili jen třikrát telefonicky.
Horizont ČT24: Bude Rusko součástí koalice proti Islámskému státu? (zdroj: ČT24)