Sojuz přivezl na Zem rekordmana v délce pobytu ve vesmíru

V kazašské stepi přistála ruská vesmírná loď Sojuz s třemi kosmonauty z ISS na palubě. Kromě prvního dánského astronauta v kosmu Andrease Mogensena přiletěl i Rus Gennadij Padalka, který se stal držitelem rekordu v délce pobytu ve vesmíru.

Sojuz dosedl podle plánu v 02:51 hod., přistání se obešlo bez komplikací. „Přistávací operace se odehrály bez zádrhelů. Kosmonauté se po návratu na Zemi cítí dobře,“ uvedlo ruské středisko řízení letu. Modul se od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) oddělil krátce před půlnocí. Na palubě byl vedle Dána a Rusa ještě Kazach Ajdyn Ajmbetov, který po přistání prohlásil, že je připraven k dalšímu letu. Ajmbetov přitom na ISS letěl až jako náhradník poté, co dva vesmírní turisté odřekli svou účast.

Přístání modulu Sojuz s Gennadijem Padalkou
Zdroj: ČTK/AP/Yuri Kochetkov

Rekord prodloužený o dva měsíce

Gennadij Padalka na oběžné dráze strávil během pěti letů celkem 879 dní, žádný jiný člověk v kosmu déle nepobýval. Drží tak rekord mezi ostatními astronauty. Svého předchůdce, krajana Sergeje Krikaljova, překonal už v červnu. Původní rekord činil 803 dnů. Padalka provedl i deset vstupů do otevřeného kosmu a dohromady podle ruské vesmírné agentury Roskosmos strávil mimo ISS více než 24 hodin. „Cítím se dobře,“ řekl po návratu.

Padalkovi k rekordu osobně gratuloval kazašský prezident Nursultan Nazarbajev, který trojici kosmonautů přijal v hlavním městě Astaně. „Na Zemi jsou dvě stovky států, ale ne všechny mají to štěstí posílat své občany do vesmíru. Jsme jedním ze vzácných případů - již máme tři kosmonauty, ne jednoho,“ poznamenal šéf státu.

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev a kosmonauti Ajdyn Ajmbetov, Gennadij Padalka a Andreas Mogensen
Zdroj: ČTK/AP/Yuri Kochetkov

Na ISS zůstává šest lidí, zkoumají i vliv dlouhého pobytu ve vesmíru

Na ISS se odletem tří astronautů uvolnil prostor. Týden tam totiž pobývalo devět lidí. Na jeden týden přiletěli Mogensen a Ajmbetov. Spolu s nimi minulý pátek dorazil také ruský kosmonaut Sergej Volkov, který na stanici zůstane déle, a to půl roku. Spolu s ním jsou na mezinárodní stanici ještě ruští kosmonauti Michail Kornijenko a Oleg Kononěnko, Američané Scott Kelly a Kjell Lindgren a Japonec Kimija Jui.

Kornijenko a Kelly podstupují na ISS nepřetržitou bezmála roční misi. Cílem je získat další lékařské a psychologické poznatky nezbytné pro přípravu budoucích dlouhodobých vesmírných letů lidských posádek do hlubokého vesmíru.