Soud v Kecskemétu uvalil vazbu na muže podezřelé z podílu na smrti 71 běženců

Soud v maďarském Kecskemétu uvalil měsíční vazbu na čtyři muže, kteří jsou podezřelí z podílu na smrti 71 uprchlíků v chladírenské dodávce nalezené na východě Rakouska. Soudce Ferenc Bicskei na tiskové konferenci po uzavřeném jednání soudu oznámil, že doba předběžného zadržení čtyř podezřelých byla prodloužena do 29. září. Soud tak vyhověl žádosti maďarských žalobců.

Těla pravděpodobně syrských uprchlíků našla rakouská policie ve čtvrtek v odstaveném nákladním voze na dálnici mezi Budapeští a Vídní. Pro podezření z podílu na tragédii byli v Maďarsku zadrženi čtyři lidé: bulharský obchodník libanonského původu, který je majitelem nákladního auta, a dva řidiči - Bulhar a Afghánec. Poslední zadržený je rovněž bulharský občan, nic bližšího o něm ale nebylo oznámeno. K soudu byli předvedeni v poutech, podle maďarského prokurátora jsou součástí organizovaného zločinu. Bulharům je 29, 30 a 50 let, Afghánci 28 let.

Jak upřesnil šéf policie rakouské spolkové země Burgenland Hans Peter Doskozil, Rakousko vyslalo do Maďarska vlastní tým vyšetřovatelů; Vídeň už požádala Maďarsko o vydání podezřelých. Mluvčí rakouské prokuratury Verena Strnadová sice vyjádřila uspokojení, že se podařilo zmíněné čtyři muže během krátké doby vypátrat a zadržet, nicméně poznamenala, že vyšetřování je teprve na začátku.

Probíhá i pitva obětí, na její výsledek ale rovněž bude nutné několik dní počkat. Předpokládá se, že se uprchlíci udusili. Není přitom jasné, jak dlouho mrtvá těla byla zavřená v automobilu, který v minulosti patřil slovenskému masokombinátu Hyza a dosud nese logo této firmy. K identifikaci obětí pomohou i mobilní telefony, které se mezi mrtvými těly našly. Nalezené doklady nasvědčují tomu, že přinejmenším část obětí pochází ze Sýrie. 

Podle maďarských úřadů vyjel vůz s uprchlíky do Rakouska právě z Kecskemétu v centrálním Maďarsku. Běžence naložil u hranic se Srbskem a pokračoval směrem do Vídně. Policie se zatím domnívá, že migranti už byli mrtví, když nákladní vůz překročil maďarsko-rakouskou hranici, což se pravděpodobně stalo v noci na čtvrtek. Mluvčí maďarského státního zastupitelství Gábor Schmidt novinářům řekl, že maďarské úřady vyšetřují podezřelé kvůli pašování lidí, zatímco jejich podíl na smrti běženců v tuto chvíli vyšetřují rakouské úřady. Pokud by pitva ukázala, že uprchlíci byli mrtví už před převozem do Rakouska, ujaly by se stíhání v první linii maďarské úřady.

Měsíční vazba pro muže podezřelé z podílu na smrti 71 uprchllíků (zdroj: ČT24)

Případ 71 mrtvých běženců otřásl celou Evropou. Na památku čtyř dětí, osmi žen a 59 mužů vzniklo před vlakovým nádražím Keleti v centru Budapešti malé pietní místo. Právě zde organizované gangy převaděčů loví své zákazníky a za stovky eur jim nabízejí převoz do Vídně. Nevládní organizace uprchlíkům na budapešťském nádraží nabízejí místa v záchytném táboře - polovina z nich ale odmítá.

Šéf rakouské diplomacie volá po krizovém summitu EU

V souvislosti s uprchlickou krizí vyjádřil rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz v rozhovoru pro New York Times nespokojenost s politickým tempem Evropské unie. „Evropa se musí konečně probrat a vzít na vědomí, že jde o vážný problém," řekl ministr, který požaduje urychlené svolání krizového summitu. „Kvůli řecké krizi jsme měli jeden summit za druhým. Tady ubíhají měsíce – a neděje se nic,“ postěžoval si.

Proti Kurzově nedávnému návrhu na zpřísnění hraničních kontrol se v sobotu vyslovil rakouský vicekancléř Reinhold Mitterlehner. Z právního hlediska jde podle něj o problematickou záležitost, pochybná je i účinnost takového opatření. Mitterlehner nadále považuje za nejvhodnější celoevropské řešení tohoto problému.

Převaděč nechal v Rakousku málem zemřít žízní tři děti

Nákladní automobil s 26 uprchlíky zadržela v pátek policie v Horních Rakousích. Pravděpodobně tak zachránila tři malé děti před smrtí žízní. Ve vazbě skončil 29letý Rumun, který se zprvu pokoušel policii utéct.

Podezřelý nákladní automobil policie objevila na silnici B148 u obce Sankt Peter am Hart u hranic s Německem. Tři děti byly v ohrožení života. „Bylo to v poslední chvíli,“ řekl policejní mluvčí David Furtner. Uprchlíci ze Sýrie, Afghánistánu a Bangladéše se krčili ve velmi těsném prostoru. Zdravotní stav dětí už byl kvůli nedostatku tekutin velmi špatný.