Turecko o krok blíž k předčasným volbám, premiér nedokázal sestavit koalici

Premiér Turecka Ahmed Davutoglu definitivně vzdal pokusy o sestavení fungující vládní koalice. Jeho Strana spravedlnosti a rozvoje se nedokázala dohodnout ani s tureckými nacionalisty. Davutoglu proto odevzdal prezidentu země mandát k sestavování kabinetu. Zemi mohou čekat předčasné volby, ale také pokus druhé nejúspěšnější strany z červnových voleb.

Podle zákona musí vláda vzniknout do 23. srpna. Prezident Recep Tayyip Erdogan má několik možností dalšího postupu. Jednak může vypsat předčasné volby, přičemž moci v zemi by se ujal dočasný kabinet. V něm by měly zastoupení všechny strany, jež se ve volbách dostaly do parlamentu. Může ale sestavením vlády pověřit i šéfa druhé nejúspěšnější strany CHP Kemala Kiliçdaroglua.

Spolupředseda prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Selahattin Demirtaş řekl, že jeho strana zvažuje účast v jakékoli dočasné vládě, která Turecko povede k novým volbám. Pokud by byla pověřena sestavením kabinetu, byla by ochotná pozvat ke společnému vládnutí Lidovou republikánskou stranu (CHP), řekl Demirtaş turecké redakci CNN.

Volby se v Turecku konaly 7. června. Hovoří se už o příštích a jako možný termín padá nejčastěji listopad.

AKP v červnu ztratila nadpoloviční většinu a od té doby se marně snaží najít koaličního partnera. Sociální demokraté z CHP, která ve volbách konaných 7. června skončila jako druhá, žádali už v červnu, aby byli sestavením koalice pověřeni oni. AKP se bude ještě snažit dohodnout s nacionalisty ze Strany národní akce (MHP), ale její představitelé už oznámili, že šance na dohodu jsou minimální. Podle nich je téměř jisté, že se budou muset v listopadu konat nové volby. MHP odmítá jít do koalice s AKP, ale tvrdí, že by byla ochotná Davutogluovu stranu po určitou dobu podporovat v menšinové vládě.

Turecko míří k předčasným volbám (zdroj: ČT24)
Horizont ČT24: Turecko v ohrožení (zdroj: ČT24)
Vydáno pod