Belgie také šetří - a Belgičané také protestují

Brusel - Proti vládním úsporám protestují v Bruselu desetitisíce Belgičanů. Vláda plánuje například snížení příspěvků v nezaměstnanosti a zmrazení nebo snížení výdajů ve veřejném sektoru. Belgie potřebuje v příštím roce ušetřit přes 11 miliard eur, aby její rozpočtový deficit zůstal pod třemi procenty HDP - tedy požadovaným unijním limitem. Ke škrtům se zavázala i nově vznikající belgická vláda. Přísahu by mohla složit příští týden.

Odbory se obávají, že zaměstnavatelé budou v rámci utahování opasků snižovat mzdy a propouštět lidi z práce. Úsporná opatření Belgii čekají od příštího roku. Podle odborů do centra belgického hlavního města dorazilo až 80 000 lidí. Do protestů se zapojili lidé pracující v metalurgii, veřejných službách, pivovarnictví, stavebnictví a školství. Byli oblečeni v zeleném, červeném nebo modrém – podle barev tří největších belgických odborových organizací. Nebyly hlášeny žádné incidenty.

Odborová šéfka Anne Delemenneová:

„Belgie se stala daňovým rájem pro nejbohatší a daňovým peklem pro ty, kteří vstávají brzy ráno.“

Vláda podle odborů řeší ekonomické potíže země především na úkor pracujících a nepožaduje dost peněz od „viníků“ krize v čele s bankéři. Socialista Elio Di Rupo, který má stanout začátkem příštího týdne v čele koaliční vlády, se dnes setkal s odborovými předáky. Ti pohrozili, že pokud kabinet úsporná opatření nezmírní, budou připraveni vyhlásit generální stávku.

Belgické strany se dohodly, že země bude muset příští rok ušetřit 11,3 miliardy eur (skoro 286 miliard korun), což představuje asi desetinu jejího rozpočtu. Chystají se mimořádné daně pro lidi s nadprůměrnými příjmy, ale nepočítá se se zvláštní daní pro bohaté, jak požadují odbory. Snižovat se má naopak podpora v nezaměstnanosti a další dávky a omezovat se také mají sociální služby. Zvýšit se má věk pro odchod do předčasného i řádného důchodu.

Protesty proti úsporným opatřením, která mají být lékem na současnou tíživou situaci mnoha evropských ekonomik, ve středu zažila Británie a ve čtvrtek Řecko. Portugalsko zasáhly podobné bouře minulý týden. Ve Francii se protesty očekávají 13. prosince.