Nejhorší vlna veder za 20 let zabila v Indii přes 1800 lidí a roztavila silnice

Dillí - Jihovýchod Indie dál sužují vedra. Vyžádala si už přes 1800 obětí, což je nejvíc za dvacet let. Nemocnice jsou přeplněné. V některých oblastech se teploty blíží k padesáti stupňům Celsia. Úřady lidem doporučují, aby pili dostatek tekutin a přes poledne vůbec nevycházeli ven.

Podle meteorologů vysoké teploty potrvají v rozsáhlé části Indie od státu Tamilnádu na jihu až po Himáčalpradéš u Himálaje ještě několik dní. Zmírnit by se měly příští týden s příchodem monzunů.  

Většina lidí zemřela na dehydrataci nebo úpal. Nejhůře postižení jsou chudí a starší lidé, kteří si nebyli vědomi, jaké zdravotní následky pro ně pobyt na spalujícím horku může mít. Úřady doporučují lidem, aby přes den raději zůstali doma. „Radíme lidem, aby mezi 10:00 a 16:00 nechodili do práce. Také jsme na různých místech, hlavně ve městech, otevřeli centra, kde se rozdává voda,“ uvedlo oddělení pro řešení přírodních katastrof ve státě Ándhrapradéš. 

Několik dnů nebyla venku ani Michaela Samant, Slovenka žijící v Nellore. „Počasí se nezlepšuje, přetrvávají teploty kolem 44 stupňů. Momentálně nemáme ani žádnou oblačnost – před pár dny byly aspoň nějaké mraky,“ konstatovala Samant. Nakupovat chodí jen večer, když není takové vedro. 

Vlna veder roztavila silnice…

Nemocnice jsou přeplněné a nemají dostatečnou kapacitu, aby se postaraly o všechny, kdo vyhledají pomoc lékařů. „Máme úplně plné pokoje. V tomhle okrsku pracuji jako lékař už 40 let, ale ještě nikdy jsem neviděl tolik vážných případů,“ řekl J. V. Subbaráo z ústavu lékařské vědy ve státě Ándhrapradéš. 

Vláda v tomto státě zrušila dovolenou pro všechny lékaře. Rodiny lidí, kteří podlehnou vedru, dostanou od státu odškodné 100 tisíc rupií (39 tisíc korun). 

Ve vrcholícím létě před příchodem monzunů každoročně umírají vlnou horka stovky převážně chudých lidí, letošní bilance už ale překročila dosud nejtragičtější rok 1995, kdy zemřelo 1677 lidí. 

Slovenka žijící v Indii: Přes den raději nevycházíme (zdroj: ČT24)

Zmrzlinář se snaží zchladit…