Le Pen má utrum, nastupuje jeho vnučka

Paříž - Nedávné kontroverzní výroky čestného předsedy francouzské Národní fronty (FN) Jeana-Marie Le Pena rozlítily jeho dceru a současnou šéfku strany. Marine Le Penová už otce přiměla, aby se vzdal kandidatury v regionálních volbách. Místo něj byla do čela kandidátky schválena jeho vnučka Marion. Le Penová navíc svého otce vyzvala k úplnému odchodu z politiky. Její hvězda mezitím strmě stoupá. Podle magazínu Time patří mezi stovku nejvlivnějších osobností světa.

Spory mezi šéfkou Národní fronty a jejím otcem se vyhrotily tento týden kvůli dalšímu směřování této protiimigrantské a protievropské strany a kvůli nedávným rozhovorům Le Pena s médii. V interview pro extremistický týdeník Rivarol mimo jiné vyjádřil podporu zastáncům vichystického režimu maršála Philippa Pétaina. Ten za války kolaboroval s nacistickým Německem.  

Plynové komory v nacistických vyhlazovacích táborech označil za „detaily historie“. „Plynové komory byly historický detail války, pokud nechceme připustit, že naopak válka byla pouhý detail plynových komor,“ konstatoval Le Pen. Na dotaz, zda na tomto tvrzení trvá, později odpověděl: „Trvám, protože si myslím, že je to pravda a že by to nikoho nemělo šokovat.“ 

Válka mezi Le Penovými (zdroj: ČT24)

Le Pen rovněž trval na krajně pravicovém zaměření strany a svou dceru označil za zrádkyni. Šokovaná Marine se proti otcovým výrokům ostře vymezila. „Jean-Marie Le Pen bude předvolán před výkonnou disciplinární radu kvůli antisemitským výrokům,“ oznámila. Podle ní bude pro jejího otce nejlepší, když „ukončí své politické působení“. 

Le Penovi
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/Bernard Patrick

Marine Le Penová převzala vedení strany od otce v roce 2011. Rodinná válka nyní vážně narušuje její sen, že se za dva roky projede po třídě Champs-Élysées jako vítězka prezidentských voleb. Podřídila tomu vše – Národní fronta se usilovně snaží zbavit nálepky rasistické a antisemitské strany, stejně jako většina členů vedení. „Pro mě jsou takové výroky fyzicky i pocitově nesnesitelné,“ říká poslanec za Národní frontu Cyril Collard. 

Marine Le Penová ve volební místnosti
Zdroj: Michel Spingler/ČTK/AP

Vedení Národní fronty teď na místo Jeana-Marie Le Pena v kandidátce schválilo jeho vnučku. Tu on sám doporučil poté, co se kandidatury vzdal – podle vlastních slov proto, aby straně neškodil. „Jestli mě podporuje – a já mu děkuji za jeho důvěru – pak proto, že se domnívá, že jsem nejlepší kandidátka,“ zdůraznila Marion Maréchalová Le Penová. 

  • Národní fronta poslední dobou slaví úspěchy. Loni vyhrála ve Francii volby do Evropského parlamentu. Le Penová se hodlá v roce 2017 ucházet o prezidentské křeslo a podle průzkumů má naději postoupit z prvního kola do rozhodujícího duelu dvou nejsilnějších kandidátů.
Vydáno pod