Falešný Santa Claus zabil na párty v USA osm lidí a pak sebe

Los Angeles - Muž převlečený za Santa Clause zabil na štědrovečerním večírku v Los Angles osm lidí, poté dům, kde se akce konala zapálil. Pachatel začal na asi 25 účastníků večírku střílet, dům zapálil a později spáchal sebevraždu. Informovala o tom agentura AP.

Podle listu Los Angeles Times se s pachatelem nedávno rozvedla žena a dům, v němž muž střílel, byl domem, kde bydleli rodiče jeho exmanželky. Právě majitelé domu i pachatelova exmanželka, kteří byli na večírku, jsou podle policie patrně mezi oběťmi.

Pachatel, později identifikovaný jako pětačtyřicetiletý Bruce Jeffrey Pardo, přijel ve středu večer na večírek na losangeleském předměstí Covina a okamžitě začal po přítomných střílet. Podle policie pak dům zapálil.

Pachatel měl všechno naplánované

„Jsem si jistý, že přesně věděl, co dělá. Na místě jsme objevili dvě pistole,“ říká Kim Raney z policie Los Angeles. Jeho kolega Pat Buchanan dodává, že i na zapálení domu byl připravený: „Přijel tam se zařízením, ze kterého stříkala hořlavá kapalina. Pokropil tím celé spodní patro.“

O promyšleném masakru svědčí i to, jak Bruce Pardo vraždění zakončil. Podle policie se ze santaklausovského převlékl do civilu, odjel do bytu svého bratra a tam spáchal sebevraždu. Vyšetřovatelé si myslí, že za vším stojí rodinné problémy. Týden před vánocemi se s Pardem rozvedla manželka a navíc přišel i o práci.

Policie také uvedla, že další tři lidé byli zraněni, a to včetně osmileté dívky, kterou prý pachatel střelil do obličeje. Žádná zranění však nejsou životu nebezpečná.