Zemřel McNamara, jeden z hlavních strůjců vietnamské války

Washington - Ve věku 93 let dnes zemřel Robert McNamara, někdejší americký ministr obrany z dob války ve Vietnamu. Smrt přišla ve spánku v McNamarově domě ve Washingtonu. Jak uvedla manželka Diana, byl její muž nějakou dobu nemocen. McNamara byl ministrem obrany za prezidentů Kennedyho a Johnsona. Vždy byl považován za jednoho z takzvaných jestřábů americké politiky a stoupenců použití síly. Tento postoj uplatnil především během americké války ve Vietnamu, i když později poté, co z aktivní politiky odešel, nad svými kroky vyjádřil politování.

V McNamarovi odešel jeden z klíčových hráčů americké politiky dvacátého století. Byl nejdéle sloužícím ministrem obrany USA, na post šéfa Pentagonu přišel v roce 1961 a sedm let pracoval pro prezidenty Kennedyho a Johnsona.

Hned na začátku své kariéry se musel vypořádat s kubánskou krizí. Jeho jméno je ale hlavně spojováno s konfliktem ve Vietnamu. Zde prosazoval tvrdý postoj, jenže operace se mu zhroutila pod rukama. Právě kvůli tomu nakonec v roce 1968 odešel z vlády na post ředitele Světové banky.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Za svou roli v prohrané válce se pak do konce života omlouval. „Mysleli jsme si, že jednáme podle principů a tradic naší země. Ale spletli jsme se. Strašně jsme se spletli,“ prohlásil McNamara v roce 1994.

McNamara změnil názor po odchodu z politiky také v otázce jaderného zbrojení. Někdejší architekt amerického posilování v oblasti konvenčního a nukleárního arzenálu se výrazně angažoval v procesu odzbrojování.