Slovinsko odblokuje přístupové jednání Chorvatska s EU

Lublaň - Slovinsko je připraveno odblokovat přístupové rozhovory mezi Chorvatskem a Evropskou unií. Premiéři obou zemí se dnes sešli k dohodě o vyřešení sporu o námořní hranici. Po 20 letech tahanic se tak rýsuje dohoda, kterou Lublaň podmiňovala jednání o vstupu Chorvatska do unie. Podle neoficiálních informací se Záhřeb a Lublaň zřejmě dohodnou na společné správě Piranského zálivu.

„Vláda okamžitě navrhne (parlamentním výborům), aby Slovinsko odstranilo překážky bránící Chorvatsku ve vyjednávacím procesu s Evropskou unií,“ oznámil slovinský premiér Borut Pahor po rozhovoru s chorvatskou předsedkyní vlády Jadrankou Kosorovou.

„Právě jsem odfaxovala dopis švédskému předsednictví (EU), kde jsem jasně oznámila, že jsme dosáhli dohody o pokračování rozhovorů s EU a rozhovorů o konečném vyřešení hranic,“ řekla Kosorová. Dvojice ministerských předsedů dodala, že jednání o hranicích by se mělo konat za mezinárodního zprostředkování, jak Evropská komise dříve navrhovala.

Komise zareagovala na zprávu o obnovení rozhovorů zdrženlivě, chce si prý počkat na informace „z první ruky“.

Slovinsko, které se v roce 2004 připojilo k EU, přístupové rozhovory s Chorvatskem blokuje od loňského prosince. Podle dřívějších neoficiálních informací se Záhřeb a Lublaň zřejmě dohodnou na společné správě Piranského zálivu, který je hlavním tématem hraniční pře.

Chorvatsko si doposud nárokovalo jeho polovinu. S tím Lublaň nesouhlasila a po Chorvatsku navíc žádala námořní koridor, který by jí umožnil volný přístup do mezinárodních vod. Kondominium, společnou správu, by obě země uzavřely na 20 až 50 let.