Kaddáfí si nechal v USA postavit beduínský stan. Protizákonně

New York - Doprovodu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího hrozí ve Spojených státech žaloba a soud. Dělníci z Kaddáfího doprovodu totiž postavili libyjskému vůdci stan ve městě Bedford, asi 48 kilometrů severně od New Yorku, čímž porušili místní zákony. Už ve středu byl stan stržen, pak ale na stejném místě vyrostl znovu. Kaddáfí přijel do New Yorku na zasedání OSN. V podobných stanech bydlí při většině zahraničních cest.

Americké úřady nařídily dělníkům, aby stavbu stanu pro libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, který se účastnil newyorského zasedání OSN, zastavili. Podle právního zástupce města Bedford Joela Sachse porušovalo postavení stanu některé zákony a právní předpisy města. Pozemek poskytl Kaddáfího doprovodu miliardář Donald Trump.

Kaddáfí prý nechal převézt zadržené Švýcary

Muammar Kaddáfí nechal převézt dva zadržované švýcarské obchodníky na neznámé místo. Údajně se obával toho, že by je Švýcarsko chtělo násilně osvobodit. Podle agentury DPA to dnes uvedla švýcarská média. Odvolala se přitom na švýcarského prezidenta Hanse Rudolfa Merze, který se s Kaddáfím setkal při zasedání OSN v New Yorku.

Kaddáfí Merzovi při schůzce v USA původně přislíbil, že se osobně zasadí o propuštění obou mužů. Šéf tripoliské pobočky švýcarsko-švédské strojírenské společnosti ABB Max Göldi a obchodník stavební firmy Rachid H. nemohou z Libye vycestovat od loňského července. Tamní úřady jim zabavily pasy. Podle švýcarských médií je to odplata za to, že policie v Ženevě loni v červenci zadržela Kaddáfího syna Hannibala a jeho ženu Alin. Podezírala je z týrání sloužících. Propustila je až na kauci 500 000 švýcarských franků (asi 8,4 milionu korun).