Praha bude místem historického podpisu odzbrojovací smlouvy

Washington - Americko-ruská dohoda o jaderném odzbrojení by se měla podepisovat v Praze. O tomto záměru Ruska a USA informoval českou prezidentskou kancelář ruský velvyslanec v Praze. Prezident Václav Klaus s konáním schůzky souhlasí. Diplomat sdělil i termín ceremoniálu, který má být zveřejněn po vzájemné dohodě všech tří stran. Podle ruského velvyslanectví to bude pravděpodobně 8. duben. Smlouva tak bude podepsána skoro přesně rok poté, co v Praze americký prezident Barack Obama představil svou vizi světa bez jaderných zbraní. Odzbrojovací dohoda má být jejím prvním konkrétním výsledkem, původně měla být hotová už loni v prosinci.

Nová smlouva je zřejmě dojednaná, podle Bílého domu chybějí detaily

Nejmenovaný zdroj z Kremlu potvrdil, že Rusko a USA se už dohodly na nové odzbrojovací smlouvě i jejím podpisu v Praze. Podrobnosti dosažené dohody dosud nejsou známy, ale podle ruských médií vazba mezi útočnými a obrannými zbraněmi, na níž trvá Moskva, prý nemá být vyjádřena přímo v textu smlouvy, ale v ruském prohlášení, že Rusko může od smlouvy odstoupit, pokud protiraketová obrana ohrozí strategickou rovnováhu sil.

Bílý dům sice popřel, že by smlouva už byla dojednaná, nicméně připustil, že je na dosah ruky. Dohoda prý nebude dokončena, dokud Barack Obama a Dmitrij Medveděv nebudou mít příležitost spolu jednat. Podle mluvčího Bílého domu Roberta Gibbse spolu mají prezidenti v následujících několika dnech telefonicky hovořit.

Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs:

„Když budeme mít něco k podpisu, bude to v Praze.“

K podpisu by mohlo dojít přesně rok poté, co Obama navštívil Prahu. Medveděv má navíc na 7. duben 2010 naplánovanou cestu do Bratislavy, odkud je to do Prahy opravdu kousek.

„My můžeme v tuto chvíli potvrdit, že jsme byli požádáni o souhlas a jako spojenci jsme průběžně konzultovali s americkou stranou možnost podepsat tuto post START smlouvu v Praze, až bude vše dojednáno. A my jsme s tím souhlasili,“ uvedl pro ČT mluvčí ministerstva zahraničí Filip Kanda. „O termínu nemůžeme v tuto chvíli ještě spekulovat, je to předčasné, jednání stále probíhají a my nemůžeme předjímat, jak a kdy skončí,“ dodal.

Na podepsání dohody, navazující na START z roku 1991, se prezidenti Obama a Medveděv dohodli už loni v červenci. Již tehdy se psalo o tom, že místem podpisu by mohla být Praha, zároveň se však mluvilo například také o Helsinkách, Oslu či Stockholmu.

Moskva od počátku ostře protestovala proti plánům předchozího amerického prezidenta George Bushe vybudovat v Česku protiraketový radar a v Polsku rozmístit protiraketové střely. Od těchto plánů Obama sice ustoupil, ale Moskvu znepokojuje případné rozmístění prvků protiraketové obrany USA na Balkáně, a tak trvala na vyjádření vazby mezi strategickými zbraněmi a protiraketovou obranou i v nové smlouvě.