Clintonová se pustila do Číny kvůli lidským právům

Washington – Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová kritizuje Čínu kvůli lidským právům. A to v době, kdy se ve Washingtonu koná už třetí kolo americko-čínských rozhovorů. Clintonové se nelíbí potlačování prodemokratických aktivit v Číně. Peking se ale ohrazuje, že dodržování lidských práv je rok od roku lepší.

„Čínská vláda se obává, že se vlna prodemokratických protestů začne šířit do Číny. Snaží se zastavit dějiny, což je nesmysl. Nedokáže to, ale bude se to snažit co nejvíc oddálit,“ prohlásila pro americká média Clintonová. 

Čínské úřady od února pozatýkaly stovky disidentů. Clintonová ale na kritiku, že proti tomu dost razantně nevystupuje, říká, že žije v reálném světě. A v něm se sedí za jednacím stolem. Už třetí kolo Strategického a ekonomického dialogu podle ní nese ovoce. „Lépe teď chápeme úhel pohledu druhé strany. Vedli jsme natolik otevřený dialog ve všech otázkách, že mezi námi vzniká důvěra,“ tvrdí. 

Clintonová kritizuje Čínu (zdroj: ČT24)

Čínská strana se proti kritice zátahů na disidenty ohrazuje i na probíhajících jednáních. „Dodržování lidských práv v Číně se s každým dnem a rokem lepší. Lidi, kteří Čínu obviňují z jejich porušování, to nedělají kvůli stávající situaci, ale aby získali nějaký politický kapitál,“ prohlásil náměstek čínského ministra zahraničí Cchuej Tchien-kchaj. 

Víc než osud čínských aktivistů ale zadluženou Ameriku dlouhodobě tíží síla čínské měny. Rozhovory přinesly malý pokrok, Čína se víc otevře americkým firmám v klíčových sektorech ekonomiky. Ale rychlé zhodnocení měny od ní Bílý dům čekat nemá.