Mubarakova pravá ruka, viceprezident Sulajmán, je po smrti

Washington - Ve Spojených státech zemřel při zdravotní prohlídce šestasedmdesátiletý bývalý šéf egyptské tajné služby Umar Sulajmán. Bývalý prezident Husní Mubarak Sulajmána před lety jako svého spojence jmenoval viceprezidentem.

Umar Sulajmán chtěl kandidovat v letošních egyptských prezidentských volbách. Egyptský parlament nicméně zakázal vrcholným představitelům svrženého Mubarakova režimu kandidovat na prezidenta. „Bylo mu dobře. Přišlo to náhle, když absolvoval zdravotní prohlídku v Clevelandu,“ řekl Sulajmánův asistent.

Sulajmán za Mubarakova režimu vedl egyptskou zpravodajskou službu a patřil k nejbližším spolupracovníkům bývalého prezidenta, který je nyní ve vězení. Když povstání v Egyptě loni v lednu začalo, Mubarak jmenoval generála Sulajmána viceprezidentem.

Umar Sulajmán
Zdroj: ČT24/ISIFA

Vizitka bývalého egyptského viceprezidenta a dlouholetého šéfa egyptské tajné služby Umara Sulajmána, který ve věku 76 let zemřel v USA: 
     
- Narozen 2. července 1936 v jihoegyptském městě Kena.
   
- Vystudoval vojenskou akademii v Káhiře a Frunzeho vojenskou akademii v Moskvě. Později získal v Káhiře magisterský titul v oboru politologie.
   
- V armádě sloužil od roku 1954 a jako voják bojoval ve dvou blízkovýchodních válkách proti Izraeli (1967 a 1972).
   
- V roce 1986 byl jmenován zástupcem velitele vojenské tajné služby a v letech 1991 až 1993 stál v čele této organizace. Od ledna 1993 do ledna 2011 řídil egyptskou zpravodajskou službu Muchabarat.
   
- Viceprezidentem země jej tehdejší prezident Husní Mubarak jmenoval 29. ledna 2011, byl jím ale jen do 11. února 2011, kdy po 18 dnech protivládních protestů odstoupil spolu s prezidentem Mubarakem z funkce.
   
- Dříve býval označován za Mubarakova muže pro ožehavé záležitosti, někdy se spekulovalo o něm jako o možném nástupci Mubaraka.
   
- V minulosti několikrát působil jako zprostředkovatel mezi Izraelem a Palestinci. Významně se podílel na snaze zmírnit rozpory mezi znepřátelenými palestinskými hnutími a skupinami.    

- Když v roce 1993 převzal vedení tajné služby Muchabarat, stal se prvním šéfem této organizace, který vystupoval veřejně.
   
- V roce 2009 byl magazínem Foreign Policy označen za druhého nejvýznamnějšího blízkovýchodního šéfa tajné služby po šéfovi izraelského Mossadu Meiru Daganovi.
   
- Letos chtěl kandidovat v prezidentských volbách, volební komise jej ale vyřadila.