Ve švédském Malmö není bezpečno

Malmö - Jen pár dní po rozsudku nad Andersem Breivikem čeká Skandinávii další velký proces  - opět s vrahem přistěhovalců. Peter Mangs ve švédském Malmö nejspíš zabil tři z nich. Ve městě tvoří přistěhovalci 40 procent obyvatel a některé čtvrti se staly pevnostmi kriminality a násilí.

Niklas Berg slouží u švédské policie. V bezpečí není ve městě Malmö ani on sám. „Občas, vlastně často, na nás házejí kameny. Nemůžeme tu nechat naše auta, jinak by je zničili,“ podotkl policista. Rosengård je oblastí, kde 85 procent obyvatel tvoří přistěhovalci a několikrát zde vypukly orgie nesmyslného ničení. Mladíci z Rosengårdu třeba před třemi lety vypálili místní komunitní centrum. „Hodně se tu obchoduje s drogami, časté jsou násilné útoky,“ poznamenal Berg.

Cílem jsou i sanitky a hasičská auta. V Rosengårdu mohou zasahovat jen s policejním doprovodem. Švédská pošta tu odmítá doručovat. Jde o situaci, která otevírá dveře extremistům. Peter Mangs je podezřelý, že v Malmö chladnokrevně zastřelil nejméně tři přistěhovalce. „V posledních letech přišlo hodně lidí ze zemí rozvrácených válkami. Je zřejmé, že se ty lidi nepodařilo zahrnout do naší společnosti,“ řekl sociolog Tapio Salonen.

Peter Mangs
Zdroj: ČT24/ISIFA

Bez práce jsou dvě třetiny obyvatel problémových čtvrtí - čtyřicet procent mladých nedokončí základní školu. Právě oni tvoří většinu výtržníků a zločinců. Jejich hlasem se stal místní rodák a slavný švédský rapper Bigram Miri. „Když se jmenujete Muhammad a jste z Rosengårdu, máte skoro nulovou šanci najít práci. A pak se dáte na házení kamenů,“ prohlásil rapper.

Situace se rok od roku zlepšuje

Švédská policie zasahuje v Rosengårdu každý den. Každý den nachází zbraně a drogy, ale postupně také důvěru místních. I proto se situace v posledním roce uklidnila. Niklas doufá, že mravenčí a nebezpečná práce rozežene stahující se mraky rasové nenávisti.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)