Zemřel zakladatel sekty moonistů proslulé hromadnými svatbami

Soul - Zakladatel a čelný představitel mezinárodní sekty moonistů, korejský reverend  Son-mjong Mun (angl. Sun Myung Moon, pozn. red.) zemřel ve věku 92 let v nemocnici nedaleko Soulu na následky spojené se zápalem plic. Oznámili to zástupci jeho církve, která má na celém světě desetitisíce následovníků. Mnohými je naopak považována za jeden z nejnebezpečnějších kultů. Mun v roce 1995 navštívil také Prahu, kde si jeho projev vyslechly stovky lidí z Česka i ze Slovenska.

Mun založil Církev sjednocení v Soulu v roce 1954 poté, co přežil nasazení ve válce na Korejském poloostrově. Svým posluchačům předkládal nové interpretace pasáží z Bible.

Církev proslula zejména v sedmdesátých a osmdesátých letech, typické pro ni je hromadné sezdávání párů, které se nikdy předtím nepotkaly a ke společnému životu se rozhodly jen na základě fotografií a popisu svých vlastností.

Cílem učení je založit dokonalou rodinu, obnovit čistotu světa a nastolit v něm mír a harmonii. Mun proto pořádal hromadné svatby napříč národnostmi s cílem založit dokonalou rasu, která ovládne svět.

V pozdějších letech se církev zaměřila také na výstavbu své ekonomické základny v oblasti stavebnictví, cestovního ruchu i médií. Pokouší se též proniknout do politického života; pochází z ní mnoho ultrapravicových politiků.