Operace Trvalá svoboda trvá už jedenáct let

Washington – Už jedenáct let uplynulo od chvíle, kdy americký exprezident George W. Bush odstartoval afghánskou operaci Trvalá svoboda. Ta měla být odvetou za útoky na newyorská dvojčata a zátahem proti teroristické organizaci al-Káida. Postupem času se ale změnila na vleklou válku bez jasného výsledku. V zemi zemřelo na tři tisíce spojeneckých vojáků a úplný mír je stále v nedohlednu. Výjimkou proto nejsou ani hlasy, které operaci označují za neúspěšnou.

„Dobré odpoledne. Na můj rozkaz, vojska Spojených států začala útoky proti teroristickým výcvikovým táborům al-Káidy a vojenským základnám Talibanu v Afghánistánu.“ Těmito slovy dnes již bývalý prezident Bush veřejnosti oznámil začátek operace nesoucí název Trvalá svoboda. Stalo se tak 7. října 2001, tedy ani ne měsíc po teroristických útocích na budovy Světového obchodního centra v New Yorku, které šokovaly celý svět.

Události 9/11
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Nejdřív se na Afghánistán snesly jedny z největších konvenčních explozivních raket, zanedlouho ale přijeli i první vojáci. Jenže, podle vedení armády Amerika začala válku, aniž by věděla, jak ji úspěšně dokončit. A jistá si nebyla ani po letech. „Teď máme zdroje i strategii na to, abychom tady v Afghanistánu udělali obrovský pokrok. Afghánci si to zaslouží. Posun ale nepřijde okamžitě. Prostě to chvíli potrvá,“ konstatoval v roce 2010 generálmajor John Campbell.

Jenže pokusy o vytvoření životaschopného státu se silnou centrální vládou selhávaly a situace se dodnes nezměnila. Symbolického úspěchu ale Amerika přeci jen dosáhla, když na začátku května 2011 Spojené státy provedly operaci, při které zabili vůdce al-Káidy Usámu bin Ládina.

Stabilizovat situaci a předat odpovědnost za bezpečnost v zemi se ale stále nedaří. Naopak přibývá například útoků afghánských uniformovaných příslušníků na koaliční vojáky. Počet mrtvých Američanů v srpnu přesáhl symbolickou hranici dvou tisíc.

V řadách spojenců je další tisícovka obětí. Mezi nimi i pět Čechů, kteří v Afghánistánu působí v rámci mise ISAF. V současnosti v zemi funguje poslední česká jednotka. Z provincie Lógar se má stáhnout na začátku příštího roku. Odchod všech 130 koaličních vojáků má probíhat do konce roku 2014.

V Afghánistánu stále není klid (zdroj: ČT24)