Masakr dětí v Newtownu udělal z lidí na sociálních sítích aktivisty

Newtown – Celý svět soucítí s rodinami obětí pátečního masakru v americkém Newtonu. Zahynulo při něm dvacet malých dětí. Diskuse mimo jiné o kontrole střelných zbraní se nyní rozhořely na sociálních sítích. Dokonce i ti, kdo si obvykle nechávají politické názory pro sebe, nyní cítí nutkání se vyjádřit. Mnoho lidí se tak z pozorovatelů proměnilo v aktivisty.

Sociální média vřou diskusemi o pátečním masakru v základní škole v Newtownu v Connecticutu. „Normálně nepíšu nic, co se týká kontroly střelných zbraní nebo politiky, ale tohle musí přestat. Musíme se probudit a změnit,“ napsal na Twitter Dan Levey, losangeleský poradce v oboru sociálních médií.
   
Levey byl v prvním ročníku na škole v Auroře v Coloradu, když se odehrála střelba na nedaleké střední škole Columbine. Na předměstí Aurora chodí do kina, které se letos v létě stalo dějištěm řádění jiného šíleného střelce. „Tak nějak se to všechno navršilo a páteční hromadná střelba mě vytočila,“ napsal. „Pořád jsem naštvaný. A musel jsem o tom něco říct.“ Proto se během 24 hodin po střelbě stal něčím jako neoficiálním lobbistou za kontrolu střelných zbraní. 

Spojené státy truchlí nad oběťmi masakru v Newtownu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Diskuse o kontrole střelných zbraní, které se na Facebooku a Twitteru vyrojily okamžitě po střelbě, vyburcovaly i další lidi a přiměly je k napsání pro ně netypicky nekompromisních názorů. Gina Griffinová, manažerka pro vztahy s klienty z Bufordu v Georgii, říká, že si dává pozor, aby nebyla ve svých názorech na Facebooku přehnaně neústupná, protože to vyvolává negativní reakce. Ale po událostech v Newtownu už nedokázala stát stranou. „Nejsou to zbraně, co představuje problém,“ napsala na rovinu. „Jsou to lidi, co nevnímají varovné signály a nevloží se do věci, aby zabránili tragédii.“

Lidé, kteří obvykle patří do skupiny, jež si prostřednictvím Facebooku maximálně vystavuje rodinné fotky, najednou používají slova jako „nevýslovný“ a „nesmiřitelný“, aby vysvětlili, proč se rozhodli vystoupit na kybernetickou kazatelnu. „Vím, že po pátku někteří z nás budou volat po větší kontrole střelných zbraní. Jiní budou volat po větším právu na sebeobranu. Já se modlím za to, abychom se dokázali sjednotit a volat po větší dávce Boha v našich školách, domovech i národu,“ napsala Casey Ballardová z Midlothianu v Texasu.   

Spojené státy truchlí nad oběťmi masakru v Newtownu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Další Texasanka, bývalá středoškolská učitelka Marianne Hortonová, přiznala, že většinou se na sociálních sítích dělí jen o fotografie svých dětí a je velmi opatrná, aby nezveřejnila kontroverzní názory, které by se někomu nemusely líbit. „Kdykoli ale jde o děti, tak mě to jako rodiče rozčílí,“ napsala po střelbě. A proto porušila své běžné zvyky a napsala ostrý vzkaz vyzývající k větší bezpečnosti ve školách. „Střelba v Newtownu byla nejodpornější věcí, jakou jsem v životě viděla. Nemohla jsem si pomoct, musela jsem k tomu něco napsat,“ dodala.