Mladíka zabil třicetimetrový kříž připomínající návštěvu Jana Pavla II.

Brescie (Itálie) – Poblíž severoitalského města Brescie dnes třicetimetrový kříž usmrtil mladého turistu. Skulptura byla neobvykle zakřivená dopředu, takže postava ukřižovaného Ježíše hleděla tváří k zemi. Krucifix vznikl při příležitosti návštěvy papeže Jana Pavla II. v Brescii v roce 1998. Neštěstí se odehrálo jen tři dny před jeho svatořečením.

Jednadvacetiletý mladík, který byl na místě mrtvý, patřil ke skupině mladých katolíků. Další člověk byl ošetřen v nemocnici s lehčími zraněními. Od kříže se odlomila nejvyšší část, která se zřítila na skupinu návštěvníků. O zem se tak roztříštila i šestimetrová socha Ježíše Krista o hmotnosti 600 kilogramů.

Umělecké dílo bylo původně umístěno na stadionu v Brescii a v roce 2005 přemístěno do hor do vesnice Cevo. Autorem je už zesnulý filmový výtvarník Enrico Job, manžel režisérky Liny Wertmüllerové.

Jan Pavel II. bude v neděli svatořečen společně s jedním ze svých předchůdců Janem XXIII. Ten přitom pocházel z okolí Bergama, stejně jako muž, který dnes tragicky zemřel.