Ujgurský aktivista Tohti dostal doživotí

Peking – Doživotí dostal dnes v Číně akademik Ilham Tohti, nejvýznamnější bojovník za práva menšinového muslimského etnika Ujgurů. Soud ho shledal vinným ze separatismu. Podle agentur jde o další případ rezolutního odhodlání čínské vlády potlačovat jakoukoli formu disentu. Sám Tohti minulý týden před soudem ve městě Urumči, metropoli Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, obvinění ze separatismu popřel. Jeho obhájci dnes sdělili, že se proti verdiktu odvolá.

Evropská unie označila za „naprosto neospravedlnitelný“ verdikt vynesený nad 44letým intelektuálem, který vytrvale kritizuje Peking za represe vůči ujgurskému etniku, ale obecně je považován za umírněný hlas mezi Ujgury. EU vyzývá k „okamžitému bezpodmínečnému propuštění“ Ilhama Tohtiho. „Rovněž pak apelujeme na čínské úřady, aby respektovaly práva lidí patřících k menšinám,“ dodala Unie. Propuštění Tohtiho v minulých měsících požadovaly i Spojené státy.

Podle prokuratury Tohti na svých internetových stránkách Uighurbiz.net podněcoval etnickou nenávist a prosazoval ukončení čínské nadvlády nad Ujgurskou autonomní oblastí. Tohti naopak minulý týden před soudem obvinění ze separatismu odmítl a prohlásil, že zmíněné stránky založil, aby propagoval dialog mezi akademiky z řad Ujgurů a Číňanů (Chanů) a že vždy veřejně vystupoval proti separatismu a násilí.

Doživotí za hájení práv menšin (zdroj: ČT24)

Nevzdám se, hlásí Tohti

Tohtiho obhájci sdělili, že se jejich klient odvolá proti verdiktu, který označili „za naprosto nepřijatelný“. Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International (AI) označila výrok soudu za „urážku justice“. „Tohtiho právní tým neměl přístup k důkazům a nesměl se s Tohtim šest měsíců stýkat. Jeden z obhájců byl rovněž pod politickým tlakem nucen se případu vzdát,“ upozornila AI. Organizace Human Rights Watch (HRW) označila rozsudek za šokující. „Je to mnohem tvrdší trest, než kdokoli čekal. Je to zcela bezprecedentní pro tak význačnou osobnost,“ konstatovala HRW.

Tohti byl zatčen 15. ledna. Jeho právníci a manželka nedávno sdělili, že disident byl ve vězení vystaven špatnému zacházení. Více než měsíc měl nohy spoutané okovy. Také trpěl zimou, protože mu dozorci nepředali oblečení, které mu rodina poslala. V procesu čelil až trestu smrti, který může být v Číně za separatismus ve výjimečných případech udělen. Jeho advokáti předem pochybovali, že jejich klientovi bude poskytnuto právo na spravedlivý soud.

Minulý týden byl Tohti v dvoudenním procesu shledán vinným. Kromě trestu doživotního vězení soud dnes nařídil rovněž zabavit veškeré jeho finanční prostředky a majetek. „Nevzdám se,“ zněla podle BBC poslední slova Tohtiho, než ho policisté odvedli po vynesení rozsudku ze soudní síně.

Ujguři, kteří jsou jazykově a etnicky spříznění s Turky, si dlouhodobě stěžují na kulturní a náboženský útlak ze strany Pekingu a na masivní přistěhovalectví etnických Chanů (Číňanů) do Sin-ťiangu. Nepokoje v oblasti, které Peking přičítá islamistům usilujícím o vytvoření samostatného státu s názvem Východní Turkestán, si za uplynulý rok vyžádaly stovky obětí – od přepadení policejních stanic po výbuchy a útoky nožem na civilisty. Vláda odpovídá sledováním a hromadnými zásahy. Podle analytiků přitom může dnešní rozsudek napětí v Sin-ťiangu dále rozdmýchat.