Zeman vyzval ke zrušení sankcí. Na konferenci pořádané spolupracovníkem Putina

Rhodos/Praha – Sankce přijaté Evropskou unií a Spojenými státy kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi jsou kontraproduktivní a měly by se zrušit. S tímto poselstvím vystoupil na konferenci Dialog civilizací český prezident Miloš Zeman. Média si všímají zejména toho, že jedním ze zakladatelů akce je ruský oligarcha Vladimir Jakunin, blízký spolupracovník prezidenta Vladimira Putina.

Konference Dialog civilizací se pravidelně koná na řeckém ostrově Rhodos. Miloš Zeman se jí zúčastnil už poněkolikáté, tentokrát ovšem poprvé v roli hlavy státu. Svůj projev pronesl v ruštině, jeho český překlad publikoval server ParlamentníListy.cz.

Podle prezidenta i dnes existují v „dialogu civilizací“ překážky – za jednu z nich přitom označil „sankce jakéhokoli typu“. „To znamená, že ti, kteří podporují sankce, jsou využíváni jako prostředek politické války a vystupují proti zavedenému dialogu civilizací. A namísto dialogu nastane ticho, nic víc,“ citoval Zemana server.

Český prezident vyzval ke zrušení sankcí, které jsou podle něj zbytečné a kontraproduktivní. „Mají opačný efekt, než očekávali jejich autoři. Mezi civilizovanými státy je zapotřebí rozvíjet dialog, založený na principu výměny výrobků, kapitálu a samozřejmě informací, bez žádné cenzury,“ míní Zeman.

Skutečnou hrozbou je podle Zemana Islámský stát

Nejvyšší český představitel v projevu dále srovnal ukrajinskou krizi s děním na Středním východě. „Jeden můj známý řekl, že ukrajinský konflikt a občanská válka je něco jako chřipka. Ale je tu nemoc, o které skoro nikdo nemluví. Zavíráme oči a myslíme si, že je to pouze starost novinářů, že je to pouhá propaganda. A toto nebezpečí představuje Islámský stát,“ nechal se slyšet Zeman a přirovnal mezinárodní terorismus k rakovině. Podle něj je nutné proti terorismu bojovat společně, protože představuje skutečnou hrozbu.

Jak uvádějí oficiální stránky, na fóru Dialog civilizací se pravidelně setkávají nevládní organizace, představitelé veřejných a státních institucí, osobnosti akademické sféry a zástupci kulturních, duchovních, obchodních a mediálních organizací z celého světa. Mezi iniciátory akce patří podle informací médií Vladimir Jakunin, šéf ruských státních drah. Jedná se o vlivného oligarchu blízkého Kremlu, jehož Spojené státy zařadily na svůj sankční seznam.