Moldavsko míří do EU, přihlášku chce podat příští rok

Kišiněv – V roce 2015 chce Moldavsko podat přihlášku do Evropské unie. V rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa to řekla moldavská ministryně zahraničí Natalia Ghermanová. Země podle ní již nekolísá mezi Východem a Západem. Ačkoli je Moldavsko členem Společenství nezávislých států, s dalšími postsovětskými zeměmi podle Ghermanové spolupracuje pouze ekonomicky.

Moldavsko letos v létě uzavřelo asociační dohodu s Evropskou unií, jeho ministryně zahraničí Natalia Ghermanová je přesvědčena, že již napřesrok nastane vhodný čas k podání přihlášky do EU. Šéfka moldavské diplomacie zdůraznila, že od nástupu nynější vlády v roce 2009 jsou strategickým partnerem Kišiněva členské státy EU. S dalšími zeměmi Společenství nezávislých států Moldavsko spolupracuje pouze v ekonomických záležitostech, bezpečnostních a politických jednání se podle ministryně Kišiněv neúčastní.

Dohodu s EU o přidružení podepsal moldavský premiér Iurie Leanca v Bruselu letos 27. června. Počátkem července ji potom ratifikoval moldavský parlament. Současně s Leancou podepsali obdobné dohody představitelé Ukrajiny a Gruzie. Země proto kritizovalo Rusko a pohrozilo jim uzavřením svého trhu.