V Moravskoslezském kraji volí 65 zastupitelů, o hlasy usiluje 20 stran

Moravskoslezský kraj má 65 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na dvaceti kandidátních listinách uchází 1019 kandidátů. To je nejvyšší počet ze všech krajů. V kraji jsou zároveň čtyři obvody, kde se letos volí senátor: Ostrava-město, Karviná, Frýdek-Místek a také do kraje částečně zasahuje obvod Přerov.

V krajských volbách v roce 2016 zvítězilo v Moravskoslezském kraji ANO se ziskem 25,7 procenta a 22 mandátů před ČSSD s 16,7 procenta a 14 zastupiteli. Do zastupitelstva se dále dostaly KSČM (9 křesel), KDU-ČSL (8), Koalice SPD a SPO (6) a ODS (6).

Koalici uzavřelo vítězné ANO s KDU-ČSL a ODS, celkem získaly s 36 hlasy pohodlnou většinu v zastupitelstvu. Hejtmanem se stal kandidát ANO Ivo Vondrák. Koalice beze změn vydržela po celé volební období.

Senátní volby ve čtyřech obvodech

Senátory budou letos voliči vybírat ve čtyřech volebních obvodech v Moravskoslezském kraji. Jde o obvod 69 Frýdek-Místek, obvod 72 Ostrava-město (zahrnuje západní část Ostravy a také několik obcí západně od města) a obvod 75 Karviná; ty jsou v kraji celé a z obvodu 63 Přerov malá část.

V Přerově je v současnosti senátorkou Jitka Seitlová (nestr. za KDU-ČSL), která křeslo obhajuje a má deset protikandidátů.

Ve Frýdku-Místku je v současnosti senátorem Jiří Carbol (KDU-ČSL), který křeslo obhajuje a má devět protikandidátů.

V Ostravě je v současnosti senátorem Peter Koliba (dříve ANO, nyní ANK 2020), který křeslo obhajuje a má třináct protikandidátů. Do voleb jde v barvách jiné strany než před šesti lety.

V Karviné je v současnosti senátorem Radek Sušil (ČSSD), který křeslo obhajuje a má dvanáct protikandidátů.