Potvrzeno: Policie zastřelila útočníka z Barcelony, měl falešný pás s výbušninami

Události: Terorista Abú Jakúb je po smrti, zastřelila ho policie (zdroj: ČT24)

Júnis abú Jakúb, který útočil ve čtvrtek v Barceloně, byl zastřelen. Potvrdila to katalánská policie, která muže s falešným pásem s výbušninami zneškodnila ve vinici 40 kilometrů od Barcelony.

Policie potvrdila, že ve městě Subirats zastřelila při zásahu abú Jakúba, 22letého Maročana, který minulý týden řídil v Barceloně vůz, s nímž najížděl do lidí. Abú Jakúb měl na sobě v pondělí falešný pás s výbušninami.

obrázek
Zdroj: ČT24

Policie použila robota, aby zjistila, zda pás, který měl muž na těle, obsahoval výbušniny.  Byly to ale atrapy. Také pět teroristů, které policie zastřelila v noci ze čtvrtka na pátek ve městě Cambrils, mělo na sobě pásy, které připomínaly pásy s výbušninou. Posléze se rovněž ukázalo, že šlo o napodobeniny.

Policie údajně zatýkala na letišti

K večeru policie uvedla, že se podařilo rozbít teroristickou buňku: čtyři radikálové jsou ve vazbě, osm je mrtvých. Policejní operace ale ještě neskončila, uvedl šéf katalánské policie Josep Lluis Trapero, a úřady stále spolupracují se zahraničními partnery.

O několik hodin později se objevila zpráva, že policie provedla razii na letišti v Barceloně. Na druhém terminálu zatkla 3 muže, uvedla některá média na Twitteru.

Teroristu oslovila místní žena, pak zavolala policii

Policejní akci v městečku Subirats, které je vzdáleno asi hodinu autem na západ od Barcelony, spustil telefonát občanky, která podezřelého oslovila a z dálky na něj volala, muž před ní ale utekl do vinic. Žena reagovala na výzvu policie, která zveřejnila abú Jakúbovy fotografie s žádostí o informace vedoucí k jeho dopadení. Zaujalo ji, že je muž při vysokých teplotách poměrně teple oblečený.

Policie zastřelila útočníka z Barcelony (zdroj: ČT24)

Katalánská policie uvedla, že dostala avízo na podezřelou osobu v Subirats, která měla na sobě věc podobnou pásu s výbušninou. Při policejním zásahu ve vinici, kde se ukrýval, byl muž podle policie zastřelen. Podle listu El País křičel„Alláhu akbar“ (Bůh je veliký).

Júnis abú Jakúb řídil dodávku, se kterou ve čtvrtek na ulici La Rambla v centru najel do davu a zanechal za sebou 13 mrtvých a přes 100 zraněných, 9 zraněných je stále v kritickém stavu.

Podle policie ale mohl být útok mnohem masivnější. Ve voze se ovšem aktivovaly airbagy, které útočníkům znemožnily v jízdě pokračovat. 

Policejní zátah u Subirats
Zdroj: ČTK/AP/Emilio Morenatti/Emilio Morenatti

Úřady v pondělí oficiálně potvrdily, že auto najíždějící ve čtvrtek do lidí na barcelonské třídě La Rambla řídil Maročan abú Jakúb a že v něm byl sám. Z místa činu zmizel pěšky, když se vmísil do davu v tržišti La Boquería na konci třídy La Rambla.

Následně nedaleko ukradl jiný vůz, jehož majitele donutil nastoupit do automobilu. S tím pak ujel policejní hlídce a přitom zranil policistu. Vůz i s ubodaným majitelem nechal v Sant Just Desvern poblíž Barcelony. Muž se stal patnáctou obětí útoků z minulého týdne.

Šéf katalánské policie Josep Lluís Trapero v pondělí také oznámil, že pozůstatky nalezené ve městě Alcanar patří dvěma osobám. Jednou z nich je s největší pravděpodobností imám Abdelbaki Es Satty, který byl zřejmě šéfem celé teroristické buňky a zbývající muže radikalizoval.  Vyšetřování nálezů z Alcanaru potrvá podle šéfa policie ještě dlouho. Teroristé tam v domě připravovali výbušniny pro další útoky, při jejich přípravě ale ve středu došlo k explozi, která zabila kromě Es Sattyho ještě nejméně jednoho člena buňky.

Katalánský ministr spravedlnosti Carles Mundó dnes oznámil výsledky identifikace obětí: jde o šest Španělů, tři Italy, dva Portugalce, Belgičanku, Američana, Kanaďana a Australana.