Zelenskyj navštívil vojáky bojující u Bachmutu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu navštívil vojáky na přední linii poblíž ukrajinského Bachmutu. Ten Ukrajina už měsíce brání proti intenzivním ruským útokům. Zelenskyj o tom informoval v příspěvku na sociálních sítích. Zároveň ocenil hrdinství ukrajinských bojovníků.

Prezidentská kancelář zveřejnila fotografie, na nichž si ukrajinští obránci se Zelenským pořizují snímky. „Jsem poctěn, že tu dnes mohu být, abych vyznamenal naše hrdiny. Abych jim potřásl rukou a poděkoval jim, že brání suverenitu naší země. Sláva všem, kdo bojují za Ukrajinu!“ uvedl Zelenskyj.

Návštěva Zelenského následuje několik dní poté, co se ruský vůdce Vladimir Putin podle informací Kremlu vydal o víkendu do Mariupolu, který loni na jaře po měsících bojů ovládla ruská armáda. Řada pozorovatelů ale autenticitu Putinovy cesty zpochybnila.

Ukrajinský prezident navštívil vojáky přímo v Bachmutu v prosinci. Moskva na jeho cestu reagovala prohlášením, že také Putin byl v „zóně bojových operací“, a to několik dní dříve. Důkazy pro své tvrzení ale tehdy nenabídl.

Symbolický význam

Britská rozvědka ve středu ve svém pravidelném hodnocení situace na ukrajinském bojišti uvedla, že ruské síly zřejmě ztrácí u Bachmutu sílu. Město na ukrajinském Donbasu se Rusové snaží dobýt od loňského června.

Dlouhotrvající boje v místě připomněl také bezpečnostní analytik z Univerzity obrany Richard Stojar „Doposud tam nebyl žádný dramatický postup nebo výrazný úspěch ani na jedné straně,“ řekl. S tím podle něj koresponduje i aktuální dění v místě. „Ruská snaha obklíčit Bachmut, získat ho zcela pod svou kontrolu, stále naráží na vytrvalý ukrajinský odpor a nedá se asi říci, že by se v příštích dnech něco zásadního zrovna na tomto úseku fronty mělo odehrát,“ míní. Podotkl nicméně, že existuje možnost, že by nějaká případná výraznější ukrajinská protiakce mohla směřovat do tohoto prostoru na vyčerpané ruské síly.

Význam Bachmutu Stojar vnímá zejména v symbolické rovině. „A i ta návštěva prezidenta Zelenského pochopitelně o tomto významu ledacos vypovídá,“ dodal.

Richard Stojar hovořil o Zelenského návštěvě Bachmutu (zdroj: ČT24)