Valné shromáždění OSN odsoudilo pseudoreferenda na Ukrajině. Proti hlasovalo Rusko a další čtyři země

Na Valném shromáždění OSN ve středu 143 ze 193 zemí odsoudilo nedávnou ruskou anexi čtyř částečně okupovaných ukrajinských území. Proti rezoluci odsuzující krok Moskvy jako nelegální hlasovalo pouze Rusko, Bělorusko, Sýrie, Nikaragua a Severní Korea. Dalších 35 zemí, včetně tradičního ruského spojence Číny, se zdrželo hlasování. Několik zemí nehlasovalo, informovaly zahraniční agentury.

Moskva uspořádala pseudohlasování o připojení Doněcké lidové republiky, Luhanské lidové republiky, Chersonské oblasti a Záporožské oblasti k Rusku. Na základě falešných výsledků území připojila k Rusku. Kyjev i Západ hlasování ani anexi neuznávají.

Rezoluce OSN odsuzuje „pokus o nezákonnou anexi“ a vyzývá všechny země, aby tento krok neuznaly a posílily tak mezinárodní diplomatickou izolaci Moskvy. Vyzývá také ke stažení ruských jednotek z území Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznávaných hranic. Žádá „deeskalaci současné situace a mírové řešení konfliktu prostřednictvím politického dialogu,“ cituje dokument server Ukrajinska pravda.

„Jsme vděční 143 zemím, které podpořily historickou rezoluci,“ napsal na Twitteru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Svět se vyjádřil – pokus Ruska o anexi je bezcenný a svobodné národy ho nikdy neuznají. Ukrajina získá zpět všechna svá území,“ dodal. „Je to úžasné,“ řekl po hlasování ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Kyslycja.

Podle americké velvyslankyně při OSN Lindy Thomasové-Greenfieldové výsledek ukázal, že Rusko nemůže zastrašit svět.

Rusko se snažilo prosadit tajné hlasování. Neuspělo

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja před hlasováním Valnému shromáždění řekl, že rezoluce je „zpolitizovaná a otevřeně provokativní“. Dodal, že „může zničit veškeré úsilí o diplomatické řešení krize“, uvedl Reuters.

Rusko na Valném shromáždění neuspělo s pokusem prosadit, aby se o rezoluci týkající se anexe ukrajinského území hlasovalo tajně. Rezoluce Valného shromáždění nejsou na rozdíl od těch, které jsou přijaty Radou bezpečnosti OSN, závazné. Hlasování je ale vnímáno jako test nálady ve světě v kontextu války na Ukrajině.