Polsko zavře restaurace a zpřísní setkávání, další země omezují vycházení

V evropských zemích začínají platit nová opatření, jež mají zpomalit šíření koronavirové pandemie. Další země přísnější opatření oznamují. Polsko od soboty zavře restaurace a bary a zpřísní pravidla pro setkávání lidí. Bavorsko od pátku začne vyžadovat negativní PCR test pro pendlery, kteří přijíždějí mimo jiné z České republiky. Řada evropských zemí zavádí omezení vycházení v noci či přes den.

On-line přenos
Šíření koronaviru - říjen
22:48

Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

21:40

Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

20:14

Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Polsko hlásí nejvyšší denní přírůstek nákazy koronavirem od začátku pandemie, za poslední den se tam virus prokázal u dalších 13 632 lidí. Premiér Mateusz Morawiecki oznámil nová opatření proti šíření nákazy, která začnou platit v sobotu.

Zavřené příští dva týdny zůstanou bary a restaurace, s výjimkou zařízení, kde si je možné jídlo odnést s sebou. Společně se bude moci setkat nejvýše pět lidí. Děti budou smět chodit ven pouze od 8:00 do 16:00, a to pouze v doprovodu dospělého. Děti od čtvrtých tříd výše se budou muset učit dálkově. Předseda vlády rovněž vyzval seniory starší 70 let, aby zůstali doma.

Pokud nová přísnější opatření nezaberou, vláda nevyloučila celostátní karanténu včetně uzavření hranic a omezení pohybu obyvatel země.

Bavorsko vyžaduje testy pro pendlery, zaplatí jim je

Podle informací z diplomatických zdrojů začne Bavorsko pátkem uplatňovat požadavek, aby pendleři přijíždějící z rizikových oblastí, tedy i z Česka, předkládali negativní koronavirový test.

Na první podstoupení testu budou mít ovšem sedm dní, poté ho budou muset opakovat jednou týdně. Testy budou pro zahraniční pracovníky bezplatné, náklady bude hradit bavorská vláda.

Na Slovensku začíná pilotní fáze plošného testování na koronavirus, a to ve čtyřech okresech na severním a východním Slovensku, kde je šíření koronaviru nejhorší.

Německo přebírá pacienty z Nizozemska

Nizozemsko, jehož zdravotnická zařízení se potýkají s narůstajícími počty nemocných s covidem-19, začalo s přepravou pacientů do Německa. Prvního nemocného transportoval vrtulník z nizozemského Almere do nemocnice v Münsteru v pátek ráno, přeprava druhého je plánována na odpoledne. Další čtyři pacienti by měli být do Německa letecky přepraveni o víkendu.

Během první vlny pandemie covidu-19 v březnu a dubnu se německé nemocnice ujaly desítek těžce nemocných z Nizozemska. To má v současnosti volných 1150 lůžek na jednotkách intenzivní péče, německé spolková země Severní-Porýní Vestfálsko, která Nizozemsku nabídla pomoc, jich má pětkrát tolik.

Noční zákazy vycházení rozšiřuje Francie či Itálie

Některé evropské regiony zavádějí omezení pohybu v noci. Zákaz vycházení od 21:00 do 06:00, který platí od minulého týdne v Paříži a osmi dalších velkých městech, se ve Francii rozšiřuje na nové oblasti. Dotkne se tak 46 ze 67 milionů obyvatel země.

Zákaz nočního vycházení nově platí také v italských regionech Lazio a Kampánie a rovněž v Římě a Neapoli. Od čtvrtka je už zaveden v Milánu a Lombardii, od víkendu začne platit i v Kalábrii a na Sardinii. Kromě toho tam zůstanou na dva týdny uzavřené střední a vyšší školy a studenti přejdou na dálkové vyučování. V Piemontu a Lombardii mají o víkendu zůstat zavřená nákupní centra.

Celodenní omezení vycházení platí od pátku v okresech Felgueiras, Lousada a Paços de Ferreira na severu Portugalska, kde žije zhruba 161 tisíc lidí.

Region španělského hlavního města Madridu vyhlásil od soboty zákaz nočního shlukování osob, které nežijí v jedné domácnosti. V noci se také uzavřou parky. Obchody, které neprodávají základní zboží, musí zavřít v deset večer. Od pondělí region omezí pohyb lidí ve zdravotnických zónách s nejhorší epidemickou situací.

La Rioja se stala po Navaře druhým španělským regionem, který se uzavřel pro nenutné cestování. Takové uzavírky platí i v některých španělských městech. Kastilie-León a Valencie oznámily, že vyhlásí noční zákaz vycházení, a Andalusie to udělala od nadcházející neděle pro město Granada.

Celoplošná karanténa ve Walesu

Ve Spojeném království začíná nová omezení uplatňovat Manchester, který je od pátku zařazen do nejvyššího stupně epidemiologického nebezpečí. Kromě oblasti Manchesteru platí nejpřísnější omezení i pro Liverpool a okolí či hrabství Lancashire. V těchto regionech musejí například zavřít hospody a bary, které nenabízejí hlavní jídla. Zavřená musí být také kasina či sázkové kanceláře. Omezené je shromažďování. Do oblastí by lidé neměli přijíždět, ani z nich odjíždět.

V 18:00 místního času (19:00 SELČ) začne plošná karanténa ve Walesu, trvat bude až do 9. listopadu. Zavřít budou muset restaurace, hospody a další podniky vyjma těch, které jsou pro fungování země nezbytné. Do práce budou moci jen zaměstnanci klíčových oborů, například zdravotníci, policisté či hasiči. Zavřené budou i kostely a další modlitebny. Nižší stupně základních škol se otevřou po dvou týdnech.

V sobotu přejde do třetí kategorie restrikcí i severoanglické hrabství South Yorkshire, a celkem se tak bude muset ve Velké Británii s 67 miliony obyvatel řídit nejpřísnějšími pravidly přes sedm milionů lidí. Vláda chce jednat o přeřazení do nejvyšší kategorie i se zástupci Nottinghamu, Warringtonu a hrabství West Yorkshire.

Zpřísnění i v Belgii či Slovinsku

Belgická vláda nově zakázala amatérské sportovní soutěže a snížila počet studentů, kteří smí být v přednáškových sálech, výjimku mají praktická cvičení. Děti smí nově za sportem doprovázet jen jeden rodič. Opatření budou platit minimálně do 19. listopadu.

Otevřené zůstávají plavecké bazény a zoologické zahrady vyjma vnitřních pavilonů. Své brány naopak nesmí otevřít zábavní parky. Pro společenská a náboženská setkání platí omezení na 40 osob, pro divadla a další kulturní instituce je to nejvýše 200 sedících diváků. 

Belgie již dříve zavřela kavárny, bary a restaurace a zavedla noční zákaz vycházení. Po České republice má přibližně stejně velká Belgie druhou nejvyšší míru nákazy na obyvatele v Evropě.

Slovinsko od soboty zavře většinu obchodů, ale také služby a hotely. Restaurace mohou jídlo prodávat jen s sebou. Zavřou se rovněž internáty a školky, školy v zemi už dříve přešly na dálkové vyučování. Opatření mají zůstat v platnosti týden a poté vláda rozhodne, zda je prodlouží nebo zmírní.

Dvoumilionové Slovinsko vyhlásilo v neděli stav pandemické nouze a od úterý platí zákaz nočního vycházení od 21:00 do 6:00 a zákaz cest mezi jednotlivými regiony. Ve čtvrtek se zavřela kina a kulturní instituce. Ve stejný den ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že za 24 hodin se nově nakazilo 1663 lidí, nejvíce od začátku epidemie. Ještě před týdnem byla denní bilance infikovaných zhruba poloviční.