Itálie hledá „pacienta nula“. Rychlost šíření koronaviru napovídá, že jich mohlo být víc

Události: Itálie pátrá po pacientovi "nula" (zdroj: ČT24)

Nákaza koronavirem nepřímo postihla celý sever Itálie. V mnoha regionech jsou zavřené školy, kostely, ruší se veřejné i sportovní akce. Zatím není jasné, jak se koronavirus v nejbohatší oblasti Itálie rozšířil. Tipů na takzvaný „případ nula“ je více a je možné, že se nákaza začala šířit z několika míst.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Ve městečku Vo Euganeo, které v sobotu ohlásilo první italskou oběť koronaviru, si úřady všechny obyvatele postupně svolaly do školky, kde jim odebraly vzorky na testy, zda koronavirus nepřenášejí.

„Žádné příznaky nemám, ale je lepší to zkontrolovat,“ uvedla servírka Martina, která pracuje v místní kavárně, kde se měla nákaza šířit.

Liduprázdné nádraží ve městě Codogno
Zdroj: Flavio Lo Scalzo/Reuters

Jiní ale dávají koronavirus do souvislosti s městečkem Codogno. „Jeden z obyvatel, 38letý muž, se asi před čtrnácti dny setkal se svým kamarádem, který přijel z Číny. Čili je možné, že nákaza proběhla tímto způsobem,“ popisuje jednu z možností spolupracovnice ČT v Itálii Nicole Ludwig.

V době, kdy muž pobýval v nemocnici, odešla bez testování ze zařízení žena, která koronaviru podlehla doma. Jak ale server Kurier upozorňuje, domnělý „pacient nula“ virus neměl, v jeho krvi nebyly žádné protilátky. K dalšímu úmrtí na koronavirus navíc došlo 230 kilometrů daleko od města Codogno. 

Kulturní pracovník a farmář

Dalším možným „pacientem nula“ je šedesátiletý muž z Albettone. Podle starosty městečka Vo Euganeo se mu sám přihlásil. „Zavolal mi (v pondělí) ráno v sedm hodin. A řekl mi svůj příběh. Reprezentuje kulturní organizaci, za kterou jel do oblasti Lodi na křest knihy,“ popsal starosta Giuliano Martini.

Italská média v souvislosti s hledáním „pacienta nula“ informují také o benátském farmáři, který pravidelně jezdil mezi městy Codogno a Vo Euganeo. V městečku Vo Euganeo dokonce navštívil stejný bar jako jedna z pozdějších obětí koronaviru.

Situace však napovídá tomu, že existuje více jedinců, kteří virus do severní Itálie zanesli.

Padesát tisíc lidí v izolaci

Bez ohledu na to, který případ byl první, skončilo v izolaci jedenáct měst s celkem 50 tisíci obyvateli. Policie odklání dopravu, ven ani dovnitř uzavřených oblastí nikoho nepouští.

Koronavirus se na severu Itálie začal šířit teprve koncem minulého týdne. Zasáhl šest regionů, nejhůř Lombardii se 172 případy. Benátsko má 32 nakažených. Virus se vyskytl i v regionech Emilia Romagna, Piemont, Trident-Horní Adiže a Lazio, kde leží Řím. Starosti úřadům dělá zejména rychlost, s jakou se nemoc covid-19 za pouhé čtyři dny rozšířila.