Novým hradeckým primátorem je bývalý děkan Hrabálek

Události, komentáře: Novým hradeckým primátorem byl zvolen Alexandr Hrabálek (zdroj: ČT24)

Novým primátorem Hradce Králové se v úterý stal vysokoškolský pedagog a bývalý děkan hradecké Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek (nestr. za ODS). Volby přitom vyhrálo hnutí ANO. Ještě před hlasováním podepsali zástupci hnutí ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení koaliční smlouvu. V sedmatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít trojkoalice nejtěsnější většinu 19 hlasů.

„Jsme si toho velmi dobře vědomi, že je nás pouze devatenáct. Doufám ale, že naše návrhy budou takové, že i mezi těmi osmnácti se najde vždy někdo, kdo tu naši těsnou většinu podpoří,“ sdělil Hrabálek.

Za priority města označil rekonstrukci Velkého náměstí, opravu Benešovy třídy na Moravském Předměstí a vyvedení tranzitní dopravy z centra města. „Mám takové svoje malé investiční přání, a to je vysokoškolský klub, tedy přestavba Pajkrovy flošny,“ dodal nově zvolený primátor.

S farmaceutickou fakultou by chtěl v omezené podobě nadále spolupracovat. „Mám rozepsanou učebnici, jsem s vedením fakulty domluven na tom, že bych si ponechal nějaký mini úvazek,“ řekl Hrabálek.

Opoziční strany Hradecký demokratický klub (HDK), Piráti a Koalice pro Hradec navrhli na post primátorky děkanku Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Pavlínu Springerovou (HDK). Ta dostala při hlasování 16 hlasů. 

Hrabálek se dostal do zastupitelstva díky preferenčním hlasům

ANO jako vítěz hradeckých voleb od počátku vyjednávání o koalici preferovalo vznik koalice s ODS a Změnou pro Hradec, přičemž občanským demokratům nabídlo funkci primátora. ODS pak na tuto funkci nominovala Hrabálka, který se do zastupitelstva dostal díky preferenčním hlasům až z osmého místa kandidátky ODS.  

Vyjednávání, které předcházelo podpisu koaliční smlouvy, označil za korektní a místy přátelské, i když si každý subjekt trojkoalice hájil svoje zájmy. „Někdy jsme se i přeli. Všechno ale dopadlo tak, že jsme se domluvili. Za hlavní považuji to, že není mezi námi žádného stínu,“ řekl novinářům Hrabálek.

Ve vedení radnice bude mít v jedenáctičlenné radě hnutí ANO pět křesel včetně pozic dvou náměstků. ODS bude mít čtyři radní včetně primátora a jednoho náměstka. Uskupení Změna pro Hradec a Zelení bude mít dva radní, z nichž jeden bude náměstkem primátora.

V Hradci Králové dosud vládla koalice Hradeckého demokratického klubu, který před čtyřmi lety volby vyhrál, s ČSSD, TOP 09 a Koalicí pro Hradec. V opozici byly ANO, KSČM, ODS a Změna pro Hradec.