Rychlou jízdu nebo předjíždění odhalí dron. Policie ho nasadí na Pardubicku

UvR: Řidiči si policejního dronu nevšimnou, kamera ale zachytí jejich SPZ (zdroj: ČT24)

Ještě v srpnu plánuje pardubická policie využít dron jako nástroj ke sledování nejvážnějších dopravních přestupků.

Období dovolených je spojené s cestováním a spolu s tím roste počet nehod na silnicích. Jen od začátku června zemřelo při dopravní nehodě 108 lidí a dalších 492 se těžce zranilo.

Odhalit rizikové chování řidičů na Pardubicku teď pomůže policii dron.  Ten má monitorovat úseky silnic, kde se řidiči nejčastěji dopouštějí přestupků. Policisté se zaměřili na nebezpečné předjíždění, nebo jízdu přes plnou čáru v protisměru.

Policejní dron
Zdroj: ČT24

Piloti dronu předávají informace hlídce, která stojí o tři sta metrů dál. Díky tomu nemusí policie brzdit provoz a řidiče, který se dopustil přestupku, snadno odchytí.

„V obraze máme kritický úsek silnice, na kterém je velice dobře vidět případné dopravní přestupky,“ vysvětlil pilot dronu Oldřich Mašín.

Dron létá ve výšce více než 40 metrů, řidiči ho tak nemají šanci odhalit. Nabitý vydrží více než 45 minut a policie by ho mohla do budoucna používat i při monitorování demonstrací nebo fotbalových chuligánů.

Policejní dron
Zdroj: ČT24

Policie: Vidíme i tvář řidiče

S dronem se policie zaměří zejména na cesty, kde je silný provoz. „Jsou to silnice, které vedou z Hradce Králové do Pardubic a pak třeba na silnice vedoucí na Lanškroun,“ vyjmenoval Voldán.

Kamera s vysokým rozlišením poskytne jasné důkazy o přestupku. „Má tak dobrý signál, že není problém rozpoznat SPZ a typ přestupku. Pokud to dobře pověsíme, vidíme klidně i tvář řidiče,“ dodal mluvčí.

Pardubická policie dostala od kraje dron (zdroj: ČT24)

Zatím policisté testují v terénu dron Pardubického kraje. Hejtmanství darovalo policii ještě výkonnější stroj. Ten začne sloužit zřejmě na podzim, využívat ho budou i kriminalisté.

„Jedná se o moderní techniku, kterou si stejně jako v minulých letech vybrali sami policisté, kteří přesně vědí, co pomůže při usnadnění jejich práce,“ uvedl už dříve hejtman Martin Netolický (ČSSD).