Ostravská Okin BPS propustí 505 zaměstnanců. Její největší klient odchází do Asie

Více než pět set zaměstnanců v Ostravě propustí společnost Okin BPS, která poskytuje služby podnikům. Důvodem propouštění je rozhodnutí hlavního klienta Okinu, telekomunikační společnosti Verizon, která chce přesunout služby do Asie.

Společnost Okin BPS je poskytovatelem služeb pro podniky, jako je podpora obchodní sítě, vytváření technických řešení a cenových nabídek či zajišťování technické podpory a vícejazyčné zákaznické podpory. Podle výroční zprávy měla v roce 2018 firma přes 1100 zaměstnanců. V Ostravě má dvě centra.

Statutární ředitel firmy Michal Jelínek uvedl, že 206 zaměstnancům skončí pracovní poměr k 31. srpnu. „Do konce února 2021 plánujeme ukončit pracovní poměr s dalšími 299 zaměstnanci. Odchází za standardních podmínek,“ uvedl ředitel. Na propouštění upozornil Deník.

Hromadné propouštění v kraji plánuje sedm společností

 V Moravskoslezském kraji je nejvyšší nezaměstnanost v České republice. Na konci května tam bylo bez práce přes 43 tisíc lidí, což představovalo podíl 5,3 procenta. Zaměstnavatelé tam ale nabízeli více než 14 700 volných pracovních míst.

Vladana Piskořová z ostravské pobočky úřadu práce řekla, že úřad nesmí sdělovat jména zaměstnavatelů, kteří nahlásili hromadné propouštění. V květnu tak ale v kraji učinilo sedm firem, hromadné propouštění se týkalo 283 zaměstnanců.

Mluvčí generálního ředitelství úřadu Kateřina Beránková uvedla, že to ale neznamená, že lidé okamžitě přijdou o práci. „Jedná se o záměr. Tudíž k hromadnému propouštění dochází zpravidla v řádu několika měsíců, navíc k němu nemusí dojít stoprocentně. Vše se odvíjí od situace na pracovním trhu a u zaměstnavatele,“ uvedla Beránková.