Riskující řidiče, kteří přejedou přejezd na poslední chvíli, zachytí chytré kamery. Dají echo policistům

SŽDC zavede na přejezdech inteligentní kamery (zdroj: ČT24)

Čtrnáct železničních přejezdů po celém Česku bude nově vybaveno speciálními kamerami. Dohodly se na tom Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a policie. Většina kamer bude na hlavním koridoru mezi Pardubicemi a Ostravou. Nejvíc jich přibude v Moravskoslezském kraji.

Výstražná světla svítila a závory se spouštěly. Přesto se v červenci roku 2015 polský řidič kamionu rozhodl vjet na železniční přejezd ve Studénce. Do zadní části nákladního auta, které převáželo plechy, v plné rychlosti najelo pendolino. Při nehodě zemřeli tři lidé.

Aby se podobné situace pokud možno neopakovaly, rozhodla se Správa železniční dopravní cesty na vybraných přejezdech nainstalovat chytré kamery. Podle mluvčí Kateřiny Šubové totiž počet nehod na přejezdech neklesl ani po miliardové investici do modernizace zabezpečení přejezdů a železničáři se tak rozhodli hledat nové cesty.

Zabezpečení železničních přejezdů v Česku
Zdroj: SŽDC

Inteligentní kamery zaznamenají řidiče, kteří na přejezd vjedou v době, kdy se blíží vlak. O přestupku se pak okamžitě dozví policisté. „Bohužel tu jsou i tací, kteří se rozhodnou to stihnout a porušují pravidla. Takové systém zaznamená. Kamerový systém umožní dokumentaci takového chování, aby mohl jít tento přečin do správního řízení,“ popsala Šubová.

Na zkušebním přejezdu se přestupky omezily na třetinu

Speciální kamery SŽDC nainstaluje na 14 místech v Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Jejich úspěšnost už vyzkoušela na přejezdu v Úvalech. Během roku se tam po jejich zavedení snížil počet přestupků z 375 na 131.

Další místa vytipovali železničáři s policisty. Vybrali přejezdy, přes které jezdí velké množství vlaků i aut a často na nich dochází k nehodám. Zároveň jde o místa, kde už kamery provoz sledují. Do nich se pak nainstaluje nový software.

Přejezdy s inteligentními kamerami
Zdroj: SŽDC

„V tuto chvíli soutěžíme firmu, která bude mít na starosti úpravu, tento software pro zpracovávání údajů. Pokud bude průběh výběrového řízení bez jakýchkoliv problémů, věříme, že neprodleně uzavřeme smlouvu. Na konci pololetí příštího roku už bychom mohli osazovat první přejezdy,“ uvedla Šubová.

Když na přejezd řidiči i přes výstrahu vjedou, kamery zaznamenají jejich registrační značku. Ve správním řízení jim pak bude hrozit až pětitisícová pokuta a půlroční zákaz řízení, připíše se jim také sedm bodů.