Spor Duky a brněnských divadel míří k Nejvyššímu soudu. Kardinál dál požaduje omluvu za kontroverzní hry

Kardinál Dominik Duka ve sporu s brněnskými divadly podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Požaduje omluvu od Národního divadla Brno a Centra experimentálního divadla v Brně za uvedení inscenací Prokletí a Naše násilí a vaše násilí. Podle Duky se hry silně dotkly jeho vyznání. Spolu s ním žalobu podal i právník Ronald Němec, který se rovněž dovolal. Dřívější soudy žalobu i nárok na omluvu zamítly.

Kardinál Duka a jeho právník Ronald Němec nesouhlasí s dosavadními rozsudky, které jejich žalobu zamítly. Obrací se tak na Nejvyšší soud. „Mohu potvrdit, že Městský soud v Brně obdržel v této věci dovolání, které bylo podáno oběma žalobci,“ uvedla mluvčí soudu Petra Hovorková.

Celý spor se týká dvou kontroverzních her, které uvedlo Národní divadlo Brno a Centrum experimentálního divadla v Brně během přehlídky Divadelní svět v květnu 2018. Hry režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí obsahují kontroverzní scény, například Ježíše znásilňujícího muslimku.

Podle kardinála Duky se hry silně dotkly jeho vyznání. Na divadla tak podal žalobu, ke které se později připojil i právník Němec. Oba dva požadují omluvu za zásah do osobnostních práv.