Některé chemikálie z brněnské Šámalovy ulice jsou silné výbušniny. Muž nejspíš spáchal sebevraždu

Muž, kterého v pondělí našli policisté mrtvého v brněnském bytě plném chemikálií, spáchal pravděpodobně sebevraždu. Ukázaly to první výsledky soudní pitvy. V domě v Šámalově ulici pracovali až do úterního odpoledne pyrotechnici i chemici. Z místa odvezli k likvidaci stovky kilogramů nebezpečných látek. Některé vzorky budou technici dál zkoumat.

V domě se nalézaly i desítky krabic s lahvičkami, dózami a zkumavkami s chemikáliemi. Pyrotechnici identifikovali mimo jiné organické peroxidy a dusičnany, které jsou silně výbušné. Případná exploze by byla likvidační nejen pro dům, ve kterém se byt nachází, ale také pro okolí.

„Na místě jsme našli i čtyři lahvičky s kyselinou pikrovou, toho bylo dohromady asi půl kilogramu. Případ nadále vyšetřujeme. Součástí vyšetřování samozřejmě bude, jakým způsobem a kde tento muž nebezpečné látky získal,“ přiblížil mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek. Nalezené látky museli pyrotechnici na místě roztřídit, část likvidovali prakticky okamžitě, zbývající zničila odborná firma.

Podivín s chemickým vzděláním

Kvůli odvážení chemikálií se kriminalisté na místo dostali až v úterý dopoledne. Že dvaačtyřicetiletý muž s největší pravděpodobností spáchal sebevraždu, zjistili už v průběhu vyšetřování. Konečný výsledek ale potvrdí až za několik týdnů. 

Zesnulého muže kriminalisté označili za podivína s chemickým vzděláním, který si liboval v pokusech s výbušninami. Jak se k látkám dostal, je rovněž předmětem vyšetřování. Policisté zahájili úkony pro zvlášť závažný zločin nedovolené ozbrojování. Podezřelý je ale po smrti, takže případ zřejmě odloží.