Nevadí vám drezura zvěře? Brno se občanů ptá, jestli má hostit cirkusy

UvR: Brno hlasuje o zákazu pronájmu pozemků cirkusům (zdroj: ČT24)

Brněnský magistrát spustil anketu o tom, zda město bude nadále pronajímat pozemky cirkusům. Cílí na etiku – a obyvatel se ptá, jestli souhlasí s tím, aby městské části dál pronajímaly plochy cvičitelům, kteří předvádějí divokou zvěř. Odpovědi bude znát v červenci a zváží případná doporučení o omezení spolupráce.

Debata o etických otázkách drezury divokých zvířat je na stole v Brně už několik let. Lidem vadí drezura nebo to, že zvířata nemají dostatek místa. Posledním impulsem ale bylo, když se k ukončení spolupráce s cirkusy odhodlalo město Znojmo.

„Jelikož téma drezury divokých zvířat je tématem, které pravidelně rezonuje i v Brně, rozhodlo se vedení města uspořádat anketu a zjistit, zda Brňáci chtějí, aby se v Brně městské pozemky za účelem drezury divokých druhů zvířat pronajímaly,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Výsledky ankety město vyhodnotí a pak podle Koláčného případně doporučí městským částem, aby cirkusům své pozemky nepronajímaly jako dosud.

Cirkus Humberto se chce obrátit na soud

Ředitel Cirkusu Humberto Hynek Navrátil  se hodlá kvůli opatření měst a obcí obrátit na soudy. „Prostory pro zvířata jsme zvětšili podle evropských norem asi pětkrát. Každému zvířeti se věnujeme individuálně a má dost pohybu,“ tvrdí Navrátil. Krachu se zatím nebojí. Stále je podle něj dost měst nebo soukromých majitelů pozemků jeho cirkusu otevřeno.

To se ale může změnit. Desítky tisíc lidí už podepsaly petici nebo výzvu, aby stát zakázal zneužívání divokých druhů zvířat v cirkusech.

Pozemky už cirkusům nepronajme Znojmo, Slavkov nebo Zábřeh

Znojmo cirkusům se zvířaty nepronajímá pozemek u ZŠ JUDr. Mareše v dolní části města, o který cirkusy žádají. Vedení města tak jako první z jihomoravských radnic reagovalo na případy podezření z týrání zvířat v cirkusech z loňského roku. V anketě, kterou předtím Znojmo pořádalo, se sedmdesát procent hlasujících vyslovilo pro zákaz pronajímání.

Mezi další města, která k zákazu pronájmu ploch cirkusům přistoupila, patří Slavkov u Brna nebo Zábřeh na Šumpersku.

Odpovídat v anketě mohou Brňané online na www.brnoid.cz nebo osobně na pobočkách Knihovny Jiřího Mahena a Turistického informačního centra města Brna. Hlasovat mohou pouze obyvatelé města Brna ve věku od 15 let.