Cirkusům zvoní hrana. Ministerstvo jim chce zakázat vystupování se zvířaty

Cirkusy už možná nebudou moci vystupovat se zvířaty, zakázaná bude i jejich drezura. Ministerstvo zemědělství to navrhne v rámci novely zákona na ochranu zvířat proti týrání. Novela už prošla meziresortním řízením.

Ministerstvo už dříve zakázalo drezuru ploutvonožců, kytovců, nosorožců, hrochů, žiraf a nově narozených primátů. Nyní chce tento zákaz rozšířit. Po zapracování meziresortních připomínek stanoví přechodné období a konkrétní podmínky zákazu vystupování zvířat.

Na problematiku chovu zvířat v cirkusech se v poslední době poukazuje stále častěji. Vznikla i petice, kterou před necelými dvěma týdny předali aktivisté resortu. Podepsalo se pod ni čtrnáct tisíc lidí. Před dvěma týdny také zhruba stovka lidí demonstrovala u vchodu do cirkusu Berousek na pražské Letenské pláni. Nelíbilo se jim zacházení se zvířaty v podobných zařízeních.

Berousek: Je to omezování podnikání

„Nedemonstrujeme proti samotnému cirkusu a artistům, ale proti tomu, že tam mají zvířata. Jde nám o to, že se převáží, drží v kleci a využívají pro peníze. Tyto demonstrace jsou jednou z možností, jak na problém upozornit a šířit osvětu mezi veřejnost,“ řekla tehdy organizátorka protestu Markéta Michaldóttir. 

Protest proti vystupování zvířat v cirkuse
Zdroj: Pavel Weber/ČTK

Majitel Národního cirkusu Original Berousek Jiří Berousek starší vnímá navrhované opatření jako omezování podnikání. „To se asi zbláznili. Myslím, že by ředitelé všech cirkusů emigrovali. Plošný zákaz drezury není nikde ve světě, možná se zakáže jeden druh zvířat, ale v tomhle bychom byli první a jediný stát na světě,“ řekl.

Drezura zvířat podle Berouska provází lidi po staletí a rodiče s dětmi do cirkusu chodí především na zvířata, která třeba mnoho dětí odnikud jinud ani nezná. „Když se to stane, přijedeme se všemi lvy a tygry na Václavák nebo na ministerstvo zemědělství a všechny je tam vypustíme,“ řekl.

Majitelé cirkusů jsou podle Berouska zmatení i z toho, pod který resort jejich působení vlastně spadá: „Celý život jsme patřili pod ministerstvo kultury, teď ani nevíme, kam patříme, jsme jediný stát na světě, kde s námi metou z jedné strany na druhou.“

Drezura v cirkusech je zakázaná v Itálii nebo Řecku

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého ale podobný zákaz platí v desítkách zemí. V Evropě je drezura všech zvířat v cirkusech zakázaná například v Itálii, Nizozemsku nebo v Řecku. V dalších zemích, jako je Německo nebo Polsko, se o zákazu intenzivně diskutuje. 

Podle webové stránky českých cirkusů působilo před několika lety v tuzemsku sedmnáct cirkusů včetně slavného Cirkusu Humberto a dalších dvou společností, které také nesou jméno Berousek. Jiří Berousek starší podotkl, že cirkusům mohla uškodit letní kauza kolem zabíjení tygrů, v níž figuruje jeho jmenovec Ludvík. „I když se to asi zakládá na pravdě….my s ním ale nemáme nic společného, nikdy to nebyl artista, je to obchodník se zvířaty,“ řekl.

Vydáno pod