Na jižní Moravě umrzli za noc čtyři lidé

V Jihomoravském kraji umrzli od úterka do středečního rána čtyři lidé. Tři lidé zemřeli v Brně, jeden v Břeclavi. Tři z obětí byli nejspíše bezdomovci. V Jihomoravském kraji se teploty v posledních dnech drží pod nulou, v noci na středu klesly až na minus 11 stupňů.

Padesátiletý muž umrzl v chatce v Brně v lokalitě Červený kopec. V Horních Heršpicích pak v noci našli mrtvou třiašedesátiletou ženu pod mostem. Další obětí byl muž bez domova, který zmrzl ve stanu nedaleko Opuštěné ulice v Brně.

Pro lidi bez přístřeší fungují třeba v Brně, Hodoníně nebo Blansku noclehárny, kde lze za poplatek v řádu desítek korun přespat. Existují i noční krizová centra, kde lze zdarma přečkat mrazivé noci na židli.

Podle mluvčího policie Davida Chaloupky jsou lidé bez domova v mrazech ohrožení. „Většinou tam hraje roli i alkohol,“ poukázal Chaloupka na jeden z rizikových faktorů.

Náměstek primátorky Brna Robert Kerndl (ODS) řekl, že město případy zaznamenalo. „Je nám to velmi líto. Město ve spolupráci s organizacemi, které se zabývají prací s bezdomovci, nabízí pro takové počasí možnost schovat se v objektech s kapacitou 250 až 300 míst. A tato kapacita je zaplněná maximálně na 80 procent, takže volná místa jsou,“ vysvětlil.

Podle něj sociální pracovníci ve spolupráci se strážníky navštěvují lokality, v nichž se lidé bez přístřeší zdržují. „Nejsme ale schopní je přinutit k tomu, aby v minus deseti stupních využili pobyt v noclehárně nebo v krizovém centru. Samozřejmě pokud by kapacita nestačila, budeme to ihned řešit,“ dodal Kerndl.

Nejen bezdomovci jsou ohroženou skupinou

Podle mluvčí jihomoravské záchranky Michaely Bothové je pití v kombinaci s mrazem širší hrozbou. „Rizika existují i u lidí, kteří jdou například z večírku a požijí alkohol. Chtějí si chvilku odpočinout na lavičce, ale vliv alkoholu je natolik silný, že usnou. Mohou prochladnout nebo to může mít fatální následky,“ upozornila.

To potvrzuje i případ poslední oběti mrazů, opilého muže v Břeclavi, který se vracel domů. Podle Chaloupky nebyl bezdomovec, ale bydlel v chatové oblasti. „Spadl do potoka, a než přišel domů, podchlazení bylo tak silné, že umrzl,“ řekl Chaloupka.

Ohrožení jsou podle Bothové také lidé vysokého věku. „Ošetřujeme i dezorientované seniory, kteří jsou málo oblečení. Ztratí pojem o čase a neví, kde jsou. To je také kategorie, která může být v nebezpečí,“ dodala.

Kvůli nízkým teplotám zasahovali jihomoravští záchranáři už v neděli. Z provizorního přístřešku v Ořechově na Brněnsku převezli do nemocnice silně podchlazeného muže. Následkům v nemocnici podlehl. 

V Praze za letošní zimu zemřelo šest lidí, u nichž smrt pravděpodobně způsobily nízké teploty. Podle mluvčí záchranářů to byli většinou bezdomovci.