V brněnské zoo se narodilo mládě jaguarandi. Chovatelé o březosti samice nevěděli

Brněnská zoologická zahrada má nový přírůstek z řady kočkovitých šelem: mládě se narodilo samici jaguarundi. Chovatelé přitom o její březosti nevěděli. U tohoto druhu malých koček je špatně pozorovatelná. Rozmnožit se povedlo také zvláštnímu druhu ryb, hladinovkám čtyřokým, které chová Zoo Brno jako jediná v republice.

Jaguarundi
Zdroj: Zoo Brno

Jaguarundi chovají v Brně devátým rokem, samice Fiona už před čtyřmi lety odchovala dvojčata. Mláďata se přitom rodí jen vzácně a čím dál častěji se páru podaří rozmnožit jen jednou. Proto se chovatelé tří ze čtyř českých zoologických zahrad, ve kterých tyto kočkovité šelmy žijí, rozhodli vzájemně přesunout samce. 

O to větším překvapením bylo, když se asi měsíc po příjezdu ostravského samce Fioně narodilo mládě. Březost u jaguarundi obvykle trvá dva a půl měsíce a změna chování, která ji provází, se u samice projevila až těsně před porodem. Mládě si zatím velmi střeží a chovatelé o něm proto nevědí víc než to, že je na světě.

„Vzhledem k tomu, že se Fiona pečlivě věnuje mateřským povinnostem, původně ostravský kocour, který se u nás námluv nejspíš nedočká, se pravděpodobně brzy vydá na další cestu, aby se do oživování chovu jaguarundi mohla zapojit také děčínská zoo,“ popsala kurátorka Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Chovatelům se podařilo rozšířit i řadu rybích rarit

Úspěšný odchov se podařil také u unikátního druhu ryb, hladinovek čtyřokých. Pohybují se u hladiny, přední část těla dokonce z vody vyčnívá. Mláďata se ale zdržují hlavně u dna. „Odlovujeme je do nádrže v zázemí, protože hrozí, že je větší ryby utlučou. Jedno mládě se ale nedařilo odlovit, a proto zůstalo v expozici s dospělými,“ uvedl chovatel Dušan Šudák.

Brněnská zoo chová tento druh ryb jako jediná a má také jen jednoho samce. „Protože každý samec dokáže ohnout pářící orgán jen na jednu stranu, oplodní pouze tři z našich šesti samic,“ doplnil Šudák.

Ryby ale v Brně dlouho nezůstanou. „Necháme si nejspíš jen jedno mládě. Chtěli bychom samečka, který dokáže pářící orgán ohnout na opačnou stranu než náš dospělý sameček. Zbytek mláďat vyměníme s jinou zoologickou zahradou za nějaké zajímavé kousky,“ řekl kurátor chovu plazů, ryb a bezobratlých Petr Šrámek.

Hladinovky mají oči umístěné na vrchu hlavy. Jsou vodorovně rozdělené a ryby tak mohou sledovat okolí ve vodě i nad hladinou.