V brněnské zoo se narodila dvojčata vzácných levhartů cejlonských

V brněnské zoologické zahradě slaví narození dvojčat levhartů cejlonských, jejich pohlaví zoo zatím nezná. Naposledy se mládě levhartů cejlonských v Česku narodilo v roce 2010, moravská metropole čekala celých sedmnáct let.

Brněnská zoo: levhart cejlonský
Zdroj: ČTK

Levharti se v brněnské zoo narodili v noci na úterý. Dvojčata jsou potomci samce Daana a samice Nayany. Šestiletá Nayana se podle chovatelů o mláďata od první chvíle stará. „Mláďata jsou velká a vitální a obě pravidelně pijí,“ uvedla kurátorka chovu savců Dorota Gremlicová. Doplnila, že odchov je ale na samém počátku a koťata ještě zdaleka nemají za sebou kritické období.

Poslední levhart se v Brně narodil před 17 lety. „Mám nesmírnou radost, že se nám po mnoha letech narodily velké kočky. V poslední době jsme pro to dělali maximum a jsem rád, že se projevila skvělá práce chovatelů i všech dalších lidí okolo,“ uvedl ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Brněnská zoo: levhart cejlonský
Zdroj: ČTK

Levhart cejlonský patří na seznam ohrožených druhů

Ve volné přírodě se levharti cejlonští vyskytují na ostrově Srí Lanka, někdejším Cejlonu. Podle odhadů Mezinárodního svazu ochrany přírody jich zbývá jen něco mezi 750 a 900 kusy, poddruh je proto veden na Červeném seznamu jako ohrožený.

Typickým znakem levhartů jsou černé skvrny na rezavě hnědé srsti. Každé zvíře je jedinečné, neexistují dva levharti se stejnou kresbou. Kromě toho je u nich patrný pohlavní dimorfismus. Zatímco výrazně drobnější samice váží kolem třiceti kilogramů, u samce se váha může zastavit na pětašedesáti kilogramech.

Levharti jsou samotáři a převažuje u nich hlavně noční aktivita. Jejich doménou je zejména pohyb ve větvích stromů. Samice bývají březí asi tři měsíce a obvykle rodí dvě mláďata.