Opravy v Zábrdovicích zkomplikují dopravu v Brně. Most přes Svitavu je v havarijním stavu

Zábrdovickou ulici čeká rekonstrukce. Včetně mostu (zdroj: ČT24)

Dopravu v Brně čeká další velké omezení. V ulicích Zábrdovická a Cejl začnou dělníci s opravami za víc než 190 milionů, které se dotknou tramvajové tratě, ale i jedné ze spojnic přes řeku Svitavu. Na místě zůstanou přibližně 15 měsíců.

Na jednom místě v Brně opravy končí, aby mohly na jiném místě odstartovat. Dělníci ve Valchařské ulici dokončují poslední detaily, než na silnici v pondělí po roce vjedou auta. Řidičům projíždějícím touto částí města se ulehčí.

Za pár dní se však spustí další velká stavba, rekonstrukce Zábrdovické ulice.

Kromě hlučné tramvajové trati, kanalizací nebo vodovodů se práce dotknou i zábrdovického mostu. Nyní je totiž ve špatném stavu, a tak je jeho oprava nutná. „Patří svým charakterem k nejdůležitějším, protože se nacházíme v dopravním uzlu, který významně ovlivňuje dopravu v Brně. Je to z toho důvodu, že most zábrdovický je v havarijním stavu,“ řekl náměstek primátora Richard Mrázek (ANO).

Okolí rekonstrukce zaplaví dopravní značky
Zdroj: ČT24
Řidiči se vyhnou Zábrdovické ulici jízdou přes Tomkovo náměstí nebo Křenovou ulici
Zdroj: ČT24

Přes 20 tisíc aut denně tak bude muset od 20. října hledat jinou cestu přes řeku Svitavu. Možnosti jsou dvě. Buď se místu vyhnout severní trasou k Tomkovu náměstí, nebo jižně po Křenové. Vzhledem k rozsahu objízdných tras budou muset řidiči dávat pozor na desítky dalších dopravních značek, které se začnou v ulicích objevovat. Kromě aut ale značení omezí i hromadnou dopravu.

„Pro cestující, kteří využívali Starou Osadu a oblast Židenic pro přestup do Vinohrad a do Líšně, tak bude jednoznačně lepší varianta využívat tramvajovou dopravu k Dělnickému domu. A naopak pro obyvatele, kteří bydlí v oblasti Bubeníčkovy a Staré Osady, bude významnou alternativou možnost pěšího přechodu prostorem zábrdovického mostu,“ řekl provozní ředitel DPMB Jan Seitl.

V místě vzniknou dvě náhradní zastávky pro cestující MHD
Zdroj: ČT24

V okolí opravovaného mostu na 15 měsíců přibydou dvě dočasné zastávky v ulicích Lazaretní a Francouzská. Tak aby se lidé mohli během stavby dostat do přilehlé Vojenské nemocnice.

Omezení se dotkne i cestujících, kteří do Brna míří regionálními autobusy od Jedovnic. Budou muset přestoupit na židenickém nádraží na vlaky, které ve špičce nabídnou spojení s centrem města každých pět až deset minut.