Vykácený úsek lesa na Klínovci není sjezdovka, tvrdí skiareál poté, co soud zrušil kolaudaci

Události v regionech: Do sporu o lesní cestu na Klínovci zasáhl soud (zdroj: ČT24)

Vykácením části lesa u Klínovce nevznikla podle středečního vyjádření Skiareálu Klínovec sjezdovka, ale úsek slouží jak pro hospodářské, tak pro rekreační účely. Kolaudační rozhodnutí na úpravy v úterý zrušil Krajský soud v Plzni. Podle nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, který podal na kolaudační rozhodnutí vydané stavebním úřadem v Jáchymově správní žalobu, bylo skutečným účelem stavby propojení lyžařského areálu. Městský úřad v Jáchymově, jehož rozhodnutí soud zrušil, počká na zdůvodnění rozhodnutí, pak se rozhodne, jak bude reagovat, avizoval.

Provozovatel Skiareálu Klínovec uvedl, že není investorem ani zhotovitelem sporné cesty mezi Klínovcem a Neklidem. „Dle nám známých informací byla dotčená propojovací cesta zbudována společností Lesy Jáchymov a slouží jak pro hospodářské, tak pro rekreační účely, což je jednou ze čtyř základních funkcí lesa danou zákonem. Cesta je široká šest až osm metrů, nikoliv mylně uváděných 12 až 25 metrů, což je jasné každému, kdo se na ní pohyboval. Parametrům sjezdovky cesta neodpovídá sklonem ani šíří, není ani zasněžována jako sjezdovky ve skiareálu,“ píše ve vyjádření provozovatel skiareálu. 

Cesta podle něj slouží jak veřejnosti (cyklistům, běžkářům, turistům), tak potřebám záchranářů, především příslušníků horské služby.

O rozhodnutí soud v úterý informoval server Novinky.cz. Podání správní žaloby vzešlo z trestního řízení vedeného okresním státním zastupitelstvím v Karlových Varech. V tomto řízení čelí jedna právnická osoba a jedna fyzická osoba obžalobě pro přečin poškození a ohrožení životního prostředí v souvislosti s masivním vykácením lesního porostu u skiareálu v roce 2018. Šlo o rozlohu 3,6 hektaru.

O souhlas žádali stavbaři až dodatečně

Stavebník stavbu podle nejvyššího státního zástupce Stříže uskutečnil bez potřebných rozhodnutí nebo opatření v územním řízení a bez stavebního povolení. A teprve po dokončení stavby zažádal o vydání územního souhlasu k umístění stavby, kterou navíc označil jako lesní cestu.

Starosta Jáchymova Michal Baláž (Jáchymov v obrazech) ve středu řekl, že o rozhodnutí soudu ví, ale že úřad ještě nedostal písemné zdůvodnění. „Je možnost podat kasační stížnost, ale musíme nejprve vědět podrobnosti. Ty pak posoudí právníci,“ zmínil Baláž. Jak připustil, bývalé vedení města šlo skiareálu „na ruku“. „My stále vnímáme areál Klínovec jako silného partnera. Ale chceme některé vztahy napravit, aby byly výhodné vzájemně,“ tvrdí Baláž.

Zrušením rozhodnutí jáchymovského úřadu „pro nicotnost“ by se případ měl přesunout na stavební úřad v Ostrově, který by měl rozhodnout o případné kolaudaci nebo vydat nesouhlas.