Děkan plzeňské fakulty zdravotnických studií rezignoval. Škola prověřuje podezřelé udělování stipendií

Děkan plzeňské fakulty zdravotnických studií (FZS) Lukáš Štich ve středu po výzvě rektora Západočeské univerzity (ZČU) rezignoval. Důvodem jsou závažná podezření související s udělováním stipendií na fakultě, sdělila mluvčí univerzity Šárka Stará. Na případ upozornil deník Právo. Kauzu už také začala prověřovat policie.

Rektor Miroslav Holeček ve středu ráno vyzval děkana k rezignaci, Lukáš Štich podle mluvčí výzvu přijal. „Podle zjištění deníku Právo měl děkan Lukáš Štich udělovat nejméně jedné studentce stipendia, z nichž si část nechával vracet. Děkan s nařčením nesouhlasí a chce poskytnout vysvětlení. Nechce však poškozovat jméno univerzity, a proto rezignoval,“ uvedla. Akademický senát fakulty podle Staré vyhlásí nové volby děkana.

„Upozornění, že na jedné z fakult Západočeské univerzity dochází k nekalému jednání v souvislosti s udělováním stipendií, dostal rektor od redaktora deníku Právo v pondělí 30. ledna odpoledne. Popsané jednání jednoznačně odsoudil a vzal jako podnět pro prošetření popsané záležitosti,“ řekla mluvčí. 

Následně podle Staré vydal pokyn k zahájení interního auditu na všech fakultách. Prostřednictvím hromadného e-mailu také připomněl studujícím, jak mohou podat podnět, pokud se na univerzitě setkají s neetickým jednáním, dodala.

„Na základě naší vlastní iniciativy začínáme případ prověřovat,“ řekla krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová. Oznámení zatím policie nepřijala.