V lese v Litošicích roste plot. Firma buduje oboru bez povolení, viní úřady z obstrukcí

Události: Plot u Litošic (zdroj: ČT24)

V Litošicích u Přelouče vzniká bez povolení v lese obora pro zvěř. Zabírá zhruba tři sta hektarů. Místní se bojí, že se pro ně kvůli tomu les uzavře. Stavební úřad už v únoru vyzval majitele pozemku, společnost Enlino, aby práce zastavil. Podle místních se tím ale neřídí. Vedení společnosti si zase stěžuje na obstrukce ze strany úředníků.

Nejprve se ve špatně přístupných a odlehlých částech lesa začaly objevovat rýhy v zemi, potom dřevěné sloupy a nakonec přibylo i pletivo. Teď je stavba téměř hotová. „Ta část, kterou  oplotili, je asi třetina na našem katastrálním území. Oplotili nám zrovna ta nejhezčí místa tady z okolí,“ postěžoval si starosta Litošic Miroslav Březina. Místní se obávají, že se do lesa nedostanou. „My jsme sem před nějakými pěti, šesti lety přišli právě kvůli tomu, že tady je to uprostřed lesů,“ řekl místní obyvatel Petr Snížek. 

Obec se obrátila na stavební úřad v Přelouči, ten vyzval v únoru majitele, aby plot stavět přestal. Podle srovnání fotografie pořízené v září a aktuální podoby místa je prokazatelné, že plot roste dál. Pozemek patří společnosti Enlino, ta má sídlo v panství Žehušice, zhruba sedm kilometrů od plotu. „Stavební úřad skutečně vydal výzvu k ukončení prací, vždy však poněkud zmatečně na úsek, kde práce již byly dokončeny a nepokračovaly,“ napsal v e-mailu předseda představenstva Enlino Miroslav Ludvík.

Chybí i územní rozhodnutí

„Stavbu v takovém rozsahu je potřeba považovat za jeden celek. Je nutné, aby na tuto stavbu bylo vydané územní rozhodnutí stavebním úřadem,“ řekl vedoucí stavebního odboru MÚ Přelouč Lubomír Novotný.

O územní rozhodnutí ale společnost nežádala. Před dvěma lety zažádala o vybudování obory. Povolení od odboru životního prostředí ale dosud nezískala. Firma tvrdí, že úřad schválně obstruuje a že úředníci jsou ve střetu zájmů. Naopak úřad tvrdí, že firma nespolupracuje. Případ tak bude řešit kraj.