Bývalý pivovar v Karlových Varech se stal útočištěm bezdomovců, investor ho začne bourat po Novém roce

Bývalý pivovar v Karlových Varech se stal útočištěm bezdomovců, investor ho začne bourat po Novém roce (zdroj: ČT24)

Investor odložil na začátek příštího roku demolici bývalého pivovaru v centru Karlových Varů. Musí přizpůsobit projekt novým předpisům. Areál dlouhodobě obývají lidé bez domova a drogově závislí. Několikrát do roka v něm zasahují hasiči u požárů kvůli ohňům, které tam přebývající lidé rozdělávají. Strážníci řeší časté stížnosti místních obyvatel.

Opuštěný objekt bývalého pivovaru v Karlových Varech už léta chátrá. Přespávají tam lidé bez domova a hasiči do objektu jezdí pravidelně. Plameny jednoho z větších požárů zachytila bezpečnostní kamera až na druhém konci města.

„To jsou poměrně náročné zásahy, vzhledem ke stavu toho objektu, kdy tam hrozí pád hasičů nebo zřícení,“ vysvětlil mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal.

Lidé v okolí pivovaru se necítí bezpečně

Stavba ovlivňuje také život lidí v blízké Sokolovské ulici. Jen tady strážníci řešili přes tisíc událostí. „Na rozdíl od jiných částí města, kde převažuje doprava, tak tady se víc než padesát procent podnětů týká veřejného pořádku,“ řekl velitel městské policie Karlovy Vary Marcel Vlasák.

Současný majitel chce budovu zbourat. Na místě plánuje vybudovat novou zástavbu s byty a obchody. Ještě loni investor předpokládal, že by s demolicí mohl začít letos na podzim. Nakonec ale termín posunul.

„Od prvního první tohoto roku platí nové, výrazně přísnější předpisy na energetickou náročnost budov a staveb. Tímto se nám projekt posunul o nějaké dva tři měsíce,“ vysvětlil projektový manažer Miroslav Příkop. S bouráním chce investor začít na přelomu ledna a února. Na podzim příštího roku by měla začít výstavba nového komplexu.