Barum Rally uzavře část Zlína a omezí hromadnou dopravu. Přijedou desítky tisíc fanoušků

Městská rychlostní zkouška Barum Czech Rally uzavře hlavní přístupovou cestou na největší zlínské sídliště Jižní Svahy Gahurovu ulici ve Zlíně.  Řidiči aut i městská hromadná doprava budou jezdit po objízdné trase. Omezení začne platit v pátek v 16:30, skončí v sobotu 27. srpna v 01:00. Mezi Zlínem a Vizovicemi také nepojedou do půlnoci vlaky. Pořadatelé čekají, že letos přijede do Zlína až třicet tisíc fanoušků.

V pátek odpoledne zůstane ve Zlíně pro veškerý provoz uzavřena Gahurova ulice v úseku od zastávky U Zámku po křižovatku s ulicí K Pasekám. „Motoristům i městské hromadné dopravě bude sloužit objízdná trasa po třídě Tomáše Bati do Prštného, kolem hypermarketu Albert, podél Dřevnice ulicí Nábřeží a na křižovatku Gahurova - K Pasekám. Obsluhovány nebudou zastávky MHD U Zámku a Čepkov,“ uvedl mluvčí Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice Vojtěch Cekota.

Trolejbusová linka 6 se bude po dobu uzavírky Gahurovy ulice na zastávce Školní měnit na linku 8X a pokračovat v jízdě po Dlouhé ulici, ulici 2. května, kolem Krajské nemocnice T. Bati a zpět do centra po Štefánikově ulici až na zastávku Náměstí Míru. „Zde se linka 8X změní zpátky na linku 6 a vozy této linky pojedou po své trase do Otrokovic,“ vyjmenoval mluvčí.

Začíná Barum Czech Rally (zdroj: ČT24)

Úsek mezi Kocandou na Jižních Svazích, Školní ulicí a zastávkou Náměstí Míru obslouží vozidla MHD po objízdné trase přes Prštné kyvadlovou dopravou s označením 7X. Úsek mezi Středovou ulicí na Jižních Svazích a zastávkami Školní a Náměstí Míru bude obsluhován po objízdné trase přes Prštné kyvadlovou dopravou s označením 14X. Namísto linky 9 pojede výluková linka 9X, a to po trase linky 9 kolem nemocnice. Nebude však zajíždět na Jižní Svahy. Trolejbusy linky 9X se budou otáčet na konečné stanici Antonínova.

Autobusové linky 31 z Jaroslavic na Mladcovou a 33 jezdící z Bartošovy čtvrti na Paseky pojedou objízdnou trasou přes Prštné s označením 31X a 33X. Autobusová linka 38 pojede s označením 38X po vlastní náhradní trase mimo tovární areál. Výluková trasa vede přes zastávky Lešetín I, Náměstí Míru, Náměstí Práce, točna Antonínova. Od zastávky Poliklinika už pojede po pravidelné trase. 

Nepojedou vlaky

Závod omezí i železniční dopravu mezi Zlínem a Vizovicemi. V úseku mezi stanicemi Zlín-Malenovice, Zlín střed a Vizovice nepojedou v pátek od 16:10 do půlnoci vlaky.
V době konání páteční rychlostní zkoušky bude podle mluvčího Českých drah Petra Pošty do stanice Zlín střed povolena přeprava pouze těch cestujících, kteří jedou na Barum Rally. 

V době konání páteční rychlostní zkoušky bude podle mluvčího do stanice Zlín střed povolena přeprava pouze těch cestujících, kteří jedou na Barum Czech Rally Zlín. „Pro ostatní cestující, kteří směřují vlaky Českých drah přes centrum Zlína dále do Vizovic nebo naopak, bude zajištěna náhradní autobusová doprava v úseku Zlín-Malenovice – Vizovice a zpět,“ doplnil Pošta. Výlukový jízdní řád je zveřejněn na webu Českých drah.

Stovky policistů v ulicích

V souvislosti s konáním 51. ročníku motoristické akce bude do neděle dohlížet na veřejný pořádek a bezpečnost a plynulost silničního provozu více než tři sta policistů. Policie bude dbát především na dodržování maximální povolené rychlosti na silnicích.

„Kromě toho se policisté v nadcházejících dnech zaměří i na dodržování zákazu jízdy pod vlivem alkoholu nebo na kontrolu technického stavu vozidel fanoušků, zejména z pohledu nepovolených sportovních tuningových úprav,“ vysvětlil policejní mluvčí Petr Jaroš. K dispozici bude mít policie vrtulník, který využije ke koordinaci dopravy, odhalování závažných dopravních přestupků i k monitorování odstavných parkovišť. Mapy tratí jsou k dispozici na webových stránkách závodu

Na 51. ročník Barum Czech Rally přijede podle předpokladu pořadatelů třicet tisíc fanoušků motorismu, kteří zaplní okolí tratě v centru Zlína. Loni jich bylo kvůli koronavirovým opatřením o pět tisíc méně.

Loni bylo přihlášeno 142 posádek, letos jich bude 115 z 21 zemí, 74 z nich bude hodnoceno v seriálu mistrovství Evropy. Hlavním favoritem rallye je Kopecký, který zlínskou soutěž oficiálně vyhrál devětkrát.