Odkud se vzal Krakonoš? Jeho chalupa stojí v brněnském televizním studiu

V brněnském studiu ČT se natáčí nová pohádka Krakonošovo tajemství (zdroj: ČT)

Novou vánoční pohádku s názvem Krakonošovo tajemství natáčí v těchto dnech režisér Peter Bebjak v brněnském studiu České televize. První část se zimními záběry má štáb už za sebou, po natáčení studiových záběrů se vypraví do dalších krajů Česka. Roli pána hor ztvární herec David Švehlík.

Postavu bájného vládce Krakonoše si mnozí spojují především s oblíbeným večerníčkem Krkonošské pohádky z osmdesátých let v hlavní roli s Františkem Peterkou. Teď roli pána hor ztvární herec David Švehlík. „Mám strašnou radost, že ke mně něco takového přišlo. Krkonošské pohádky, pan Peterka, to je nedílná součást pohádkového světa mého dětství,“ přiznává Švehlík.

V brněnském studiu České televize vznikly v těchto dnech kulisy Krakonošovy chalupy. Davida Švehlíka v kostýmu ale chtějí tvůrci poprvé ukázat až při oficiálním představení pohádky letos na podzim.

Je to jiný příběh

Oproti příběhům z večerníčku bude nová pohádka naprosto jiná, spojuje je pouze Krakonošovo jméno. „Je to jiný příběh, spíš jde o odhalovaní tajemství, kde celá legenda vznikla a jak vznikl celý Krakonoš,“ vysvětluje režisér Peter Bebjak.

Jednou z postav v pohádce je proto i národopisec Jiráček, který sbírá krkonošské pověsti. „Jeho úkolem je hodně se divit. Protože příběh začíná tím, že Krakonoš stoprocentně neexistuje, a on přijede, aby ten zaostalý kraj poučil,“ řekl představitel národopisce Ondřej Sokol.

Co Krakonoš tají? Česká televize točí novou vánoční pohádku (zdroj: ČT24)

Humor, napětí i láska

Kromě výpravy za pokladem a tajemným Krakonošem čeká na diváky nové pohádky humor, napětí i láska a samozřejmě plejáda oblíbených herců. Vedle Davida Švehlíka a Ondřeje Sokola to budou Jakub Prachař, Jan Nedbal, Leona Skleničková nebo třeba Martin Huba.

Štáb se při natáčení objeví v Příchovicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, v jeskyních v okolí Blanska, ve skanzenu Veselý kopec a v Úštěku. Pro pohádkový zámek Hůrka, v němž se odehrává velká část děje, využili tvůrci lokace hradů Kost a Sovinec a zámků Hrádek u Nechanic a Doudleby nad Orlicí.

V premiéře se nová pohádka představí tradičně o vánočních svátcích. Od roku 1993, kdy měl televizní premiéru film Sedmero krkavců, přináší Česká televize divákům novou vánoční pohádku pravidelně každý rok.