Děti z tábora na Bruntálsku nejspíš „skolily“ rotaviry, špatně jim bylo od čtvrtka

Události: Hospitalizaci táborníků na Bruntálsku nejspíš zavinily rotaviry (zdroj: ČT24)

Pravděpodobně rotaviry stojí za hospitalizací devatenácti lidí z dětského tábora u Vrbna pod Pradědem na Bruntálsku. Záchranáři je v sobotu odvezli do blízkých nemocnic. Během víkendu lékaři všechny propustili do domácího ošetřování, zbytek dětí si vyzvedli rodiče.

Nevolnost, zvracení nebo bolesti břicha se u táborníků ve Vrbně pod Pradědem začaly projevovat už ve čtvrtek. Zřejmě jsou za tím rotaviry, s oficálním potvrzením se čeká na výsledky testů.

„Základnu, na které je tento tábor, jsme pronajali. Je to skupina, která tam jezdí už několik roků a nikdy s ní nebyly žádné problémy,“ říká ředitelka Střediska volného času Bruntál Jana Franková.

I když měl původně trvat až do neděle, celý tábor byl mezitím zrušen. Rodiče si zbytek dětí odvezli v neděli. Organizátoři se k celé záležitosti nechtějí vyjadřovat. „Ještě než byl tábor uzavřen, kolegové z protiepidemického oddělení nařídili protiepidemická opatření. Zvlášť byly vyčleněny sprchy, WC a pokoje s nemocnými,“ popsal mluvčí ostravské krajské hygienické stanice Libor Kotrla.

Kontroly v plném proudu

S kontrolami dětských táborů začali hygienici i v Libereckém kraji. V pondělí kontrolovali dva. V příštích dnech mají každý den v plánu zkontrolovat čtyři dětské tábory. Jako první míří hygienici do kuchyně, z vody v barelech odebírají vzorky na laboratorní rozbor.

„Někdy bývá problém ve skladování, že třeba táborníci si udělají větší zásoby, než dokážou spotřebovat v průběhu jednoho nebo dvou dnů,“ přibližuje možná úskalí vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých liberecké krajské hygienické stanice Jana Pilnáčková.

Na táboře v Libereckém kraji, jehož kontroly se v pondělí účastnil i štáb České televize, nakonec hygienici objevili jediný nedostatek – malé pracovní plochy. Vážné nedostatky nenašli hygienici ani na druhém kontrolovaném táboře.