Z podvodu s kamionovou přepravou obvinili kriminalisté trojici mužů

Moravskoslezští kriminalisté obvinili z podvodu se škodou velkého rozsahu trojici mužů, kteří přebírali od různých dodavatelů v Evropě zboží k přepravě, nikdy ale zákazníkům nedoručili. Podle vyšetřování skončilo ve skladu a pak bylo prodáno, způsobili tak škodu přesahující třiačtyřicet milionů korun.

„Kriminalisté se zhruba před rokem začali zabývat možným podvodným jednáním při přepravě zboží. Informace začaly směřovat k firmě s licencí pro mezinárodní kamionovou dopravu z našeho kraje, která si měla nabídky nacházet na burzách nákladů. Kriminalisté se na počátku zabývali jedním podezřelým transportem, postupně však prověřovali další a další a nyní hovoříme o počtu nejméně třináct,“ informovala policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Dodavatelé firmě zboží svěřovali především díky kladným referencím. Ty však údajně byly účelově vytvořené. Obvinění se podle policejní mluvčí na podvody připravovali. „Několikrát provedli naprosto bezproblémové kamionové přepravy od dodavatele k příjemci, čímž si získali kladné reference,“ uvedla.

Následně ale podle policie převedli přepravní společnost s licencí na takzvaného bílého koně – jednalo se o cizince, který neumí číst a psát, dokonce nehovoří ani česky. „Ten neměl o svém náhlém vlastnictví firmy ani ponětí,“ popsala Štětínská.

Krycí manévry

S podvodným jednáním muži údajně začali loni v dubnu. Zboží pocházející například z Polska či Rakouska firma naložila a měla ho převézt například do Česka, na Slovensko či do Velké Británie. Na místo určení ale nedorazilo, podle policie skončilo ve skladu v Čechách a následně bylo prodáno.

Spediční firmu pak prý dodavatelé nebyli schopni kontaktovat. „Kriminalisté zjistili, že muži měli užívat různé krycí manévry, například odlišné registrační značky nežli přidělené či vícero mobilních telefonů,“ řekla Štětínská.

Na vyšetřování případu spolupracovali kriminalisté z různých oddělení i částí republiky včetně odborníků z Policejního prezdia, kteří se specializují na podvodné kamionové přepravy. Kriminalisté nakonec obvinili třiapadesátiletého muže z Ostravy, osmačtyřicetiletého muže z Českého Těšína na Karvinsku a třiapadesátiletého muže z Frýdku-Místku. Mužům hrozí až desetileté vězení, všichni obvinění skončili ve vazbě. Kriminalisté pokračují ve vyšetřování.